Софиянци изтръпнаха, след като стана ясно, че столична община планира

...
Софиянци изтръпнаха, след като стана ясно, че столична община планира
Коментари Харесай

Ужасът в София идва. Строят ли наистина Младост 5?

Софиянци изтръпнаха, откакто стана ясно, че столична община възнамерява построяването на нов квартал сред ж.к. " Младост " и квартал " Горубляне ". Този терен момента е зелен чеп на София, през който минават две реки. Информацията за новия квартал, който столичани кръстиха „ Младост ” 5, се появи за първи път през юли. Презастрояването е най-големият камшик за столицата.

Четири детски градини, учебно заведение, черква, велоалея, доста зелени пространства и ниско строителство, с построени улици и булеварди, плануват проектите за квартала. Тази седмица беше разискван планът за регулация и застрояване на терена, съобщи БЛИЦ.

Територията сред квартал Горубляне, промишлената зона и парка сред Младост и Горубляне е била планувана за застрояване от дълго време, сподели за БНР проектант Георги Митрев. Наричали са квартала пробен. В момента територията не е застроена, показва той и споделя по какъв начин ще наподобява новия квартал:

" Това е територия планувана по Общ устройствен план за жилищно строителство и не се засягат съществуващите в този момент зелени площи и паркове. Предвиждат се даже нови територии за озеленяване, както и прилежатта инфраструтура. Освен това този ккартал ще е с нискоетажни здания ", разясни още Митрев.

Жителите на Горубляне, които не един път са организирали митинги против ръководството на София, с искане за оставка на кмета на града, в тази ситуация изцяло поддържат плана.

" Това е доста добре създаден Подробен устройствен план, всичко е планувано за хората, взели участие са даже архитекти от Съединени американски щати, ние си дадохме земята и не съжаляваме, тъй като всичко е планувано ", разясниха хората.

" Започнаха да ни обкръжават градежи от всякъде ", разяснява пред БНР Христо Илиев - от Спаси София.

" Въздухът ще се замърси още, още трафик и улици, още запечатване на почвата, това ще ускори неравномерното

разрастваме на града - той би трябвало да се разраства на север, а не на юг ", сподели още Илиев. Той се притеснява, че ще се сътвори следващото панелно гето, без по едно и също време с това да се сътвори нужната инфраструктура. И смята, че блоковете няма да са ниско строителство, както се дава обещание.

От инициативния комитет Горубляне не са съгласни и обявиха, че от " Спаси София " заблуждават общественността и това е следващата операция. Защото планът е напълно съгласуван и със зони за зелени територии, а свободни площи в " Младост " има.

" Смятам, че всяка една територия, която има капацитет, е добре той да бъде употребен. И даже кв. " Младост " се изостава от построяването на паркове, които могат да се изградят, а територия има ", разяснява пред БНР и кметът на регион Младост  - проектант Стефан Стефанов.

Следващото публично разискване ще бъде на 12 януари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР