София. Заместник-министър Даниела Стоева проведе работна среща, на която бяха

...
София. Заместник-министър Даниела Стоева проведе работна среща, на която бяха
Коментари Харесай

Заместник-министър Даниела Стоева проведе работна среща за обсъждане на мястото на туризма в европейските фондове и програми за програмен период 2021 - 2027 г.

София. Заместник-министър Даниела Стоева организира работна среща, на която бяха разисквани опциите за консолидираното на туризма в другите посоки при окончателното оформяне на европейските фондове и стратегии за програмен интервал 2021 - 2027 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма . В полемиката участваха районният заместник-министър Валентина Върбева, както и специалисти от министерствата на туризма, районно развиване и благоустройството, образованието и науката, околната среда и водите, труда и обществената политика и стопанската система.

„ Трябва да намерим най-правилния метод по какъв начин да бъде интегриран туризмът в европейските фондове и стратегии, с цел да има финансиране, а оттова и развиване в бранша “, изясни заместник-министър Стоева. По думите ѝ е значимо да бъдат обрисувани опциите, посредством които заетите в туризма могат да намерят място в идващите стратегии и добави, че ще се търсят способи за финансиране на екскурзоводи, планински водачи, ски учители и аниматори. Даниела Стоева посочи още, че би било добре да бъде направена осведомителна акция, благодарение на която на компаниите и заетите в бранша да бъде разяснено по кои стратегии могат да бъдат бенефициенти.

Проведената полемика беше фокусирана върху използването на повсеместен водоравен метод, тъй че туризмът да бъде интегриран в стратегиите с ограничения, които да подхождат на съответните неналичия и потребности на туристическия бранш.

Един от най-важните принадлежности за идващия програмен интервал ще бъде “Програмата за развиване на районите ” 2021 – 2027 година, в която целите за интегрирано териториално развиване на районите и за интегрирано градско развиване разрешават създаването и финансирането на съответни планове, основани на партньорства сред заинтригуваните страни на локално равнище, които да са ориентирани към съответните потребности на съответния район. Този интегриран метод, извърнат “отдолу нагоре ” в създаването на планове, разрешава присъединяване на по-голям кръг бенефициенти и ще се базира на партньорства, в които и туристическият бранш ще има своята роля.

Друго значимо направление е Програма за конкурентоспособност и нововъведения, посредством която ще има опция за поощряване на устойчивия напредък и конкурентоспособността на МСП и основаване на работни места, както и поощряване на прехода към кръгова и ресурсоефективна стопанска система, в които цели ще бъдат възможни предприятия от всички браншове на стопанската система, в това число и туризмът.

Програмата за човешките запаси има акцент върху повишение на квалификацията и за преквалификация на заетите, поощряване на предприемаческите и цифровите умения, с цел да се отговори на потребностите от нови умения според от потребностите на пазара.
От своя страна заместник-министър Върбева акцентира, че би трябвало да бъдат оптимално употребявани и опциите за финансиране на партньорства и “меки ограничения ”, ориентирани към развиване на туризма и в границите на трансграничните стратегии с европейско финансиране.

В подтекста на Програмата за транспортна съгласуваност заместник-министър Стоева предложи да се потърси опция за финансиране на планове, съчетаващи жп гарите с туристически осведомителни центрове, изключително по линии като Септември-Добринище. Идеята се припозна и от специалистите от Министерство на регионалното развитие, които също са на мнение, че може да се търси опция за нейното приложение в обсега на управляваните от тях стратегии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР