София. В болница Лозенец“ са правени незаконни трансплантации. Това обяви

...
София. В болница Лозенец“ са правени незаконни трансплантации. Това обяви
Коментари Харесай

Служебният министър Стойчо Кацаров: В болница „Лозенец“ са правени незаконни трансплантации

София. В болница „ Лозенец “ са правени противозаконни трансплантации. Това разгласи на брифинг служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

Той уточни, че в интервала 2019 – 2021 година до 27 април в болница „ Лозенец “ са осъществени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са били противозаконни.

„ Всички донори са младежи от Украйна и Молдова. Донорите са племенници от Молдова и Украйна, рецепиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Ливан. Има всички учредения да се счита, че тези хора не са родственици между тях. Законът не разрешава донороство, в случай че няма директна родствена връзка сред донор и рецепиент. „ Медицински контрол “ има процедура за инспекция, когато има подозрения, че хората не са родственици. Това е престъпно закононарушение. Тя е правила инспекции и е получавала информация от съответните страни на рецепиентите от Израел, че това са подправени самоличности, че това не са техни жители. Тези документи са постъпили в Министерство на здравеопазването, само че не е имало реакция по този въпрос. Цялата тази документи, откакто я съберем и комплектоваме, още през днешния ден ще я представим на Министерство на вътрешните работи за по-нататъчни инспекции. Последно е осъществена трансплантация на черен дроб през април от трупен донор. При оповестяването на обстановката за това, че има трупен донор, процедурата е да се направи разбор на генотипа на трупния донор и въз основата на него от листата на чакащите п о процедура, която е автоматизирана, се прави пресявка на листата на чакащите кои от тях са най-подходящи и незабавни. На базата на тази пресявка се показва първият от тях, на който да бъде осъществена трансплантацията. Това нещо е направено от ИА „ Медицински контрол “, изясни доктор Кацаров.

Той сигнализира и за други нередности, които са осъществявани в лечебното заведение и уточни, че вижда характерен образец за източване на НЗОК.

„ В Болница „ Лозенец “ е осъществена е инспекция през януари месец, доста преди да влезем в здравното министерство. Имало е журналистическо следствие. По този случай НЗОК е назначила инспекция. Повторна инспекция е осъществена по-късно. Накратко резултатите от инспекцията демонстрират, че за септември болничното заведение е отчела над 60 пациенти, които са регистрирани като лекувани в болничното заведение без същите да са лекувани там. Това е открито от инспекцията на НЗОК. В деня, в който е издадена заповедта за инспекция, болничното заведение е върнала парите, които непозволено е взела. Това става през януари месец. Същия ден е върнала парите, обяснявайки вземането им с техническа неточност. Аз повиках изпълнителния шеф на болничното заведение. Поисках пояснение от него. Това, което ми изясни за техническата неточност, за мен няма по какъв начин да има 60 механически неточности. Това са случаи, които всекидневно са регистрирани в електронната система на НЗОК. Това не е направено еднократно. За всеки случай има издадено направление за хоспитализация. Уредите са получени в болничното заведение и тогава, когато е издадена заповедта за инспекция, са върнати с обяснението за техническа неточност. За мен това не е техническа неточност. Това се назовава източване на Здравната каса. За мен това е безусловно неприемливо “, изясни доктор Стойчо Кацаров.

Той е изискал информация за финансовото положение на болничното заведение.

„ Броят на заетите кревати през цялата минала година е бил 23%. Тоест от 10 кревати 8 са били свободни. Средно 8 са били свободни от самото начало. Това е главната причина за негативния финансов резултат. Отчитането на пациенти, без да е осъществена активност, неприятният финансов резултат са задоволителни, с цел да се подхващат административни ограничения във връзка с ръководството на болничното заведение. НЗОК е сезирала прокуратурата, защото е имало и подправени подписи. Тя е направила анкета на част от пациентите, които са били регистрирани непозволено. Те са удостоверили, че не са лежали в болничното заведение в този интервал “, уточни служебният министър.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР