София. Устойчивото финансиране на ВиК отрасъла е от изключително значение

...
София. Устойчивото финансиране на ВиК отрасъла е от изключително значение
Коментари Харесай

Зам.-министър Малина Крумова: Необходимо е насърчаване участието на гражданите и заинтересованите страни при вземането на решения във ВиК отрасъла

София. Устойчивото финансиране на ВиК бранша е от извънредно значение за опазването и развиването на водните запаси. Това съставлява огромно предизвикателство освен за Европа, само че и за целия свят. Наше обвързване и отговорност е да подсигуряваме изконното човешко право на достъп до вода за всеки жител. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова на десетата юбилейна конференция на Българска асоциация по водите – Булаква, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . По време на двудневното мероприятие на тематика „ Инвестиционни провокации пред водния бранш – Иновативни решения и финансови тактики “ бе проведен спорен конгрес, на който бе разискван планът за нов Закон за ВиК бранша. Законът се създава от Министерството на районното развиване и благоустройството.
„ Ключово е жителите и заинтригуваните страни да бъдат насърчавани за присъединяване при вземането на решенията във връзка с вложенията във водния бранш. Наша съществена цел е потребителите да бъдат добре осведомени, с цел да се увеличи тяхната сензитивност към екологичните и капиталови аспекти на водата “, означи районният заместник-министър.
Законът ще урежда всички публични връзки във водоснабдителния и канализационен бранш. В него ще бъдат заложени механизми, които ще подсигуряват устойчивото обмисляне и успеваемостта на услугите. Повишаване информираността и по-голямо присъединяване на обществото при взимане на капиталовите решения в бранша, както и фокус към потребителя, са измежду задачите, заложени в него.
„ Ключово в концепцията на закона е да се сплоти разпокъсаната сегашна нормативна уредба, регулираща бранша “, съобщи Крумова. „ Чрез него ще се осъществят интегрирани и ефикасни капиталови решения “, сподели още тя.
Предвижда се да бъдат построени и профилирани карти на ВиК оборудванията, с цел да се улесни поддръжката на мрежата. Ще бъдат заложени и механизми за възстановяване контрола на качеството на осъществяване и на вложените материали. Ще се предизвиква публично-частното партньорство за привличане и на външно частно финансиране. Обсъжда се и опцията за основаване на профилиран регулатор за бранша, който ще има по-скоро консултативни функционалности и ще следи постигането на заложените цели и резултати, стана ясно по време на форума.
Законът ще съдържа и механизми за отбрана на обществено слабите и уязвими групи в обществото. Обсъжда се концепцията за обезпечено минимално количество на ползване на вода от 50 л дневно за най-уязвимите групи.
„ Необходимо е да създадем такова ценообразуване, което да разрешава цялостно възобновяване на разноските на операторите, в това число вложения за нова инфраструктура и замяна на амортизирана такава “, означи районният заместник-министър.
Включването на такса взаимност и основаването на умишлен фонд за подкрепяне на ВиК сдруженията е измежду обсъжданите концепции в плана на новия закон. Това ще разреши съществуването на сигурен източник на финансиране на бранша, с цел да се реализират заложените цели и политики. „ Фондът ще разреши развиването на бранша, което включва реализиране на съответствиe с европейските условия, нововъведения, развойна активност, възстановяване успеваемостта и потенциала на ВиК операторите “, добави Крумова.
Включени ще бъдат и ограничения за развиване на бранша, отбрана правата на потребителите, поощряване на виновното гражданско отношение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР