София. Успешно приключи проект за повишаване на капацитета, скоростта и

...
София. Успешно приключи проект за повишаване на капацитета, скоростта и
Коментари Харесай

МВР: Успешно приключи проект за повишаване на капацитета, скоростта и сигурността за обмен на дактилоскопни и ДНК данни

София. Успешно завърши план за повишение на потенциала, скоростта и сигурността за продан на дактилоскопни и ДНК данни. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .
Бенефициент по плана „ Укрепване потенциала на криминалистичните институти на България, Словакия и Унгария, с оглед провокациите и осъществяване на стратегическите цели на Европейски Съюз в битката с трансграничната престъпност и тероризма ” бе НИК - Министерство на вътрешните работи.
Водещ сътрудник по плана бе Научноизследователски институт по криминалистика-МВР взаимно със съответните институти в Словакия и Унгария. За 34 месеца сполучливо бяха изпълнени поставените цели и бяха реализирани възобновяване на хардуера и софтуера на Националната ДНК база данни и на Националната автоматизирана дактилоскопна идентификационна система /AFIS/, усъвършенствана бе скоростта за сравняванията и транзакциите, според европейските правни рамки, регистрира на заключителна конференция шефът на НИК Добринка Маркова. За националната AFIS система бяха закупени ускорител на търсенията, основен сървър, beck up сървър и търсещи машини. Напълно оборудвани са и 12 работни места в НИК-МВР, добави още Маркова. В рамките на програмата са били осъществени работни визити за обмяна на опит и положителни лабораторни практики на специалисти. Предприети са били нужните ограничения за използване на интернационалния стандарт EN ISO/IEC 17025:2006 „ Общи условия за компетентност на Лабораториите за проучване и изпитвания ”, „ Насоки за лабораториите по криминалистика ” ILAC G 19, ISO/IEC 27001:2005 “Системи за ръководство и осведомителна сигурност ” и положителните практики на ENFSI. Проведена е и научно-приложна конференция на тематика: " Добри практики на приложение на договореностите от Прюм и Решение 2008/615/ПВР с присъединяване на задгранични лектори.
Партньорите се сплотиха към заключението, че реализацията на плана е дала опция за осъществяване на съществени активност от стратегиите на трите страни-участнички в региона на дактилоскопията и ДНК проучванията, във връзка със Заключенията на Съвета по отношение на визията на Европейското криминалистично пространство 2020, в това число основаването на Европейска зона за развиване на криминалистичните науки и на криминалистичната инфраструктура в Европа.
Директорът на НИК-МВР Добринка Маркова благодари за усилената работа на сътрудниците си от Института по криминалистика и от Словакия и Унгария, без които реализацията на плана, по думите й не би била допустима. Тя изрази убеденост, че ползотворното им съдействие ще продължи и в бъдеще.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР