София. Цените, които гражданите заплащат за вода, да съответстват на

...
София. Цените, които гражданите заплащат за вода, да съответстват на
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева към КЕВР: Цените за вода да отговорят на качеството на услугата

София. „ Цените, които жителите заплащат за вода, да подхождат на качеството на предоставяната услуга. “ Това изиска омбудсманът Диана Ковачева при присъединяване си през днешния ден в онлайн съвещанията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България . На тях бяха разисквани напътствията за използването на наредбите за цените и качеството на ВиК услугите за идващия петгодишен регулаторен интервал - 2022-2026 година

„ КЕВР още веднъж приема метода за ценово контролиране „ горна граница на цени “, без да акцентира никакви причини в поддръжка на този избор. Същият способ се ползва и през сегашния регулаторен интервал, през който сме очевидци, че качеството на даване на ВиК услугите не се е подобрило, само че това пък не въздейства на покачването на цените им “, посочи доцент Ковачева и изиска от регулатора да се обоснове за какво отново избира тъкмо този способ.
Тя акцентира, че явно не престават да съществуват проблеми, поради които бизнес проектите се утвърждават със доста забавяне, само че в това време няма ясно написан правилник по какъв начин Комисията да действа в тези случаи.
Омбудсманът попита по какъв начин ще работи Комисията при липса на правила за одобрение на бизнес проект и установяване на цени на ВиК услугите, когато част от регулаторния интервал е изминал.

И на двете публични разисквания Диана Ковачева обърна внимание на обществената търпимост на цените на ВиК услугите. Тя изрази задоволеност, че в плана категорично е планувано да се употребяват данните от проучването „ Наблюдение на домакинските бюджети “ на Националния статистически институт (НСИ) за разполагаемия средномесечен паричен приход на разположение от семейството по области.
„ Като омбудсман неведнъж съм отбелязвала пред Комисията, че точно това проучване следва да се употребява. Обаче е притеснителна информацията, предоставена от Национален статистически институт, че данните от това проучване са обременени с висока оптималната неточност, което ги прави ненадеждни “, сигнализира омбудсманът.

Тя настоя КЕВР да даде мнение по посочените проблеми, както и да планува правилник, по който те да бъдат преодолени.
„ Категорична съм, че при определянето на обществената търпимост следва да се употребяват данни, които оптимално тъкмо и надеждно да отразяват какви са финансовите благоприятни условия на жителите да погасяват сметките си за вода “, безапелационна бе доцент Диана Ковачева при разискването на плана на Указания за използване на Наредбата за контролиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги и предложи взаимно с Национален статистически институт да се потърси решение. А от КЕВР поеха ангажимент да провеждат такава среща.

Тя изиска ефикасни съвещания с потребителите при създаване на бизнес проектите и ценовите оферти на ВиК операторите.
Омбудсманът означи и позитивните промени в плана - един от които е включването на индикатора за качество - „ общи загуби на вода във водоснабдителната система и периоди за тяхното понижаване (м3/км/ден) “, избран от Комисията като индикатор за успеваемост.
Същевременно Диана Ковачева обърна внимание на неаргументираните промени, направени от регулатора, измежду които - процентът на увеличението/ понижението вследствие на корекциите за всеки един индикатор за успеваемост (от 0,3 на 0,5) и на границите на оценките на осъществяване за ВиК операторите, което омбудсманът дефинира като притеснително.
Тя уточни, че процентът за „ Добро осъществяване “ от 90% пада на 75% и прочие

„ Очевидно е, че тези промени са в интерес на ВиК операторите, което считам за недопустимо. Когато става въпрос за качеството на услугата, не следва да се вършат взаимни отстъпки. Качеството на ВиК услугите е най-често срещаният проблем, с който ме алармират жители от цялата страна. Смятам, че е належащо този текст да се преразгледа и също по този начин да се върнат в този момент настоящите стойности “, съобщи омбудсманът.
По време на разискването на напътствията за формиране на цените на ВиК услугите от КЕВР бе стихотворец ангажимент за направен относителен разбор на методите за ценово контролиране, с цел да има цялостна увереност кой способ е по-добър за потребителите.

Накрая публичният бранител напомни, че при всяко публично разискване на бизнес проект показва съответни проблеми, на които не е открито решение и това важи и за сегашния план на Указанията.
Кои са те може да видите в двете мнения, които доцент Ковачева изпрати по-късно в КЕВР – тук: https://www.ombudsman.bg/news/5467
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР