София. Софийски градски съд (СГС) призна за виновна 48-годишната А.

...
София. Софийски градски съд (СГС) призна за виновна 48-годишната А.
Коментари Харесай

Жена беше осъдена за данъчно престъпление в особено големи размери по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура

София. Софийски градски съд (СГС) призна за отговорна 48-годишната А. О. за това, че е укрила данъчни отговорности в изключително огромни размери и ѝ наложи наказване „ отнемане от независимост “ за период от една година и шест месеца, като отсрочи осъществяването на наказването за период от три години, оповестиха от прокуратурата.
Обвинителният акт за закононарушението по член 255, алинея 3 вр. алинея 1, т. 2 и т. 6 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс е импортиран от Софийска градска прокуратура (СГП) в съда на 11.11.2021 година

Делото в Софийски градски съд е прегледано по реда на глава XXVII от Наказателно-процесуален кодекс „ Съкратено правосъдно разследване “, като подсъдимата А. О. е признала напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласила да не се събират доказателства за тези обстоятелства. Поради това наказването ѝ е несъмнено по разпоредбите на член 58а от Наказателен кодекс, като наложеното наказване „ отнемане от независимост “ е понижено с една трета и срокът му е избран на една година и шест месеца.
Съдът е приел, че събраните в хода на досъдебното произвеждане доказателства изцяло поддържат направеното от подсъдимата признание.

От тези доказателства се открива по неоспорим и безапелационен метод, че през интервала от 14.01.2013 година до 13.07.2016 година в гр. София, като притежател и шеф на комерсиално сдружение „ Е. “ ЕООД, подсъдимата е избегнала установяването и заплащането на данъчни отговорности на обща стойност 809 038.51 лв.. От тях 579 658.14 лв. представлявали изискуем налог върху добавената стойност, а 229 380.37 лв. – изискуем корпоративен налог. Подсъдимата А. О. като несъвършен причинител, посредством фактическите дейности на счетоводител, удостоверила лъжа в подадените в

Териториална дирекция на Национална агенция за приходите - София по електронен път 43 бр. справки-декларации, като А. О. употребила документи с погрешно наличие при показване на информация пред органите по приходите – 43 бр. дневници за продажби, в които е посочен доход от продажби в брой в общ размер по-малък от действителния. Освен това подсъдимата показала в годишните данъчни заявления на сдружението надлежно за 2013 година, 2014 година и 2015 година продажби на обща стойност по-малка от действителната такава и заявила годишен корпоративен налог в размер по-малък от действително дължимия. По този метод подсъдимата укрила данъчни отговорности в изключително огромни размери.
Присъдата на Софийски градски съд не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР