София. След няколко години ние може да имаме едно поколение,

...
София. След няколко години ние може да имаме едно поколение,
Коментари Харесай

Евгени Филипов: След няколко години може да имаме поколение, което е много по-агресивно и по-склонно отново да посегне към оръжието и да решава своите конфликти и спорове по въоръжен и немирен начин

София. След няколко години ние може да имаме едно потомство, което е доста по-агресивно, доста по-склонно още веднъж да посегне да вземем за пример към оръжието и да взема решение своите спорове и разногласия по въоръжен и непослушен метод.Това сподели Евгени Филипов – заместник-председател на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия – София и претендент за негов ръководител, в изявление за предаването „ Софийска естрада “ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио „ Фокус “ .

„ Разбира се, войната като всяка война ще се отрази на всички, без значение дали са млади или остарели. Специфичното е, че при младите казусът е малко по-особен, тъй като те към момента се образуват като персони. Както вие казахте, те не са ставали очевидци на това. Разбира се, най-засегнати ще бъдат младежите, които живеят в Украйна и в Русия, тъй като те са най-преките пострадали на това, което се случва. Лошото е, че поради тази война и можем да кажем и поради осведомителната агитация, която се води от двете страни – и от прозападна, и от съветска, младежите психически се обременяват, затова това ги напряга, затова в действителност това може да се отрази върху тяхната душeвност. Това ще подтиква тяхната експанзия, тъй като всички знаем, че експанзията поражда експанзия “, сподели още Евгени Филипов.

Той уточни, че е необичайно, че във века на нововъведенията ставаме очевидци на въоръжен спор, който избухва в сърцето на Европа.
„ Войната е най-голямото зло, което човек може да аргументи на различен човек. И за жалост е, че ние си го предизвикваме изцяло съзнателно. Странно е, в действителност е необичайно, че през 2022 година – векът на нововъведенията, векът, когато към този момент се опитваме да колонизираме Марс, когато към този момент сме претърпели Студената война и така нататък, ние ставаме очевидци на следващия въоръжен спор, който избухва, единствено че този път в сърцето на Европа. И може би всичко може да се заключи с един откъс на Джоузеф Хелър от неговата книга „ Параграф 22 “ - а точно, че този, който бъде погубен, няма никакво значение кой ще завоюва войната. И ние тъкмо това виждаме, тъй като всеки ден чуваме за цивилни жертви, за деца и така нататък “, разясни Евгени Филипов.

Според него войната в Украйна е довела до поляризация на мненията в България, само че и до мощна вълна на съпричастност.
„ В българското общество отново по тематика „ Войната с Украйна “ се развихри една страшна поляризация на мненията. Българското общество за следващ път беше разграничено – дали съзнателно, или не, това към този момент ще оставя на вашите слушатели да преценяват. Но видяхме апели от вида даже да бъде анулиран Националния празник 3 март, видяхме поругаване на Паметника на Съветската войска – още веднъж част от пропагандната война, която се води. Опитват се да се замесят разнообразни исторически интервали от нашата история, свързани с Русия, по метод, който да бъде манипулативно употребен. От друга страна, отвън тази поляризация, станахме и очевидци на доста положителни образци. Всички знаем за „ Facebook “ групите и „ Facebook “ постовете по какъв начин българи отиват и извозват бежанци от границата с Украйна, по какъв начин български хотелиери дават своите хотели, надлежно къщи за посетители и каквото и да било на бежанци от Украйна. Т.е. станахме очевидци на една доста мощна вълна от съпричастност и в последна сметка уповавам се разсъдъкът в българското общество да надделее и някак си това разделяне да спре и да се обединим към тази взаимност, да бъдем повече съпричастни, в сравнение с разграничени между тях “, добави Евгени Филипов.
Той акцентира, че е хубаво човечеството да запомни, че в една война няма същински победител.

Евгени Филипов уточни, че това, което го е предиздвикало да се кандидатира за ръководител на Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия – София, са левите му убеждения и желанието да бъде техен изразител, да работи за тях и тяхното реализиране.
„ Ако би трябвало да съм почтен, за мен няма нищо по-нормално от това младежите да бъдат с ляво мислене. Всички знаем полезности като справедливостта, солидарността, равенството – това са леви полезности, и съм уверен, че всяко едно общество би трябвало да стъпи точно на тези полезности, с цел да може то да се развива уместно и несъмнено, с добър ритъм. В момента в Младежкото обединяване в БСП-София тече отчетно-изборен цикъл и аз обикалям по всичките 24 региона на София, и в действителност се веселя на поддръжката, която получавам от моите приятели ръководители на районните организации. Както се веселя и на поддръжката на настоящия ръководител на Младежкото обединяване на БСП-София Габриел Вълков, който се кандидатира към сегашния миг за народен ръководител, и аз му поисквам триумф “, уточни още той.

„ През миналите две години със настоящето управление положихме много, много старания COVID-19 да не се отрази на нашата организация. Смятам, че резултатите са приемливи, само че постоянно можем и повече въпреки всичко. Друго нещо, което е извънредно значимо съгласно мен, е да продължим, както до момента, с образованията, които организирахме за нашите членове, тъй като една мощна организация се нуждае от членове, които имат богат опит и потенциал във всички публични сфери. И трето нещо, което е хубаво да бъде заложено, е работата с районните структури. Бих желал да ги подтикваме да вършат повече начинания на локално равнище, тъй като локалната проблематика в 24-те региона на София също не е без значение “, сподели още Евгени Филипов.

По думите му най-голямото предизвикателство, пред което са изправени, е Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия да бъде по-разпознаваемо измежду младежите: „ В цяла Европа лявото се припознава най-вече от младите. И незабавно ви давам и малко числа – че на последните избори ноември месец, последните парламентарни избори единствено 8000 индивида до 35 години са дали своят вот за Българска социалистическа партия, което аз намирам за голям проблем. И тук считам, че обединени Младежкото обединяване и управлението на Българска социалистическа партия би трябвало да работим, с цел да променим тези трендове, тъй като в действителност ние имаме концепциите, опитваме се да ги осъществяваме, само че някак си не оставаме чути “.

Според нег0 гласът на младите в България се чува, само че не му се обръща задоволително внимание.
„ Младите постоянно малко сме изтикани на ъгъла на масата. Да, дава ни се думата, само че някак си доста не се зачита, точно тъй като се считаме за млади и не толкоз опитни, можещи и така нататък Младостта никога не е недостатък. Това, че си млад, не значи, че не можеш да свършиш нещо добре. И всяка рационална страна, всяко рационално държавно управление би трябвало да влага в младите, тъй като те са тези, които дърпат страната напред, вършат нововъведенията, те се борят за права, за по-високи заплати, за всевъзможни обществени придобивки, за каквото щете като цяло. Така че има, има какво да се желае. Аз мощно се надявам страната да предприеме целенасочена политика в младежкия бранш – нещо, което в този момент не е на изключително положително ниво, най-малкото и тъй като Законът за младежта не е толкоз добър, колкото ми се ще. Но се надявам в действителност, считам, че в новото държавно управление имаме изискванията тези неща да бъдат изменени “, разяснява Филипов.

Той бе безапелационен, че демографската рецесия е най-големият проблем, който стои пред нашата страна.
„ Сами знаете, че нашата страна е най-бързотопящата се в света, освен в Европа. Как може да бъде решен този проблем – ами, още веднъж мога да кажа с целенасочена обществена политика. Сега аз съм уверен, че младежите, болшинството от тях не си мечтаят за яхти и къщи на Карибите, а те желаят заслужен живот, с който могат надлежно да се устоят себе си и своето семейство. В „ Бюджет 2022 “ бяха направени крачки към възстановяване на тези обществени условия, минималната работна заплата беше нараснала на 710 лв., помощите за първо и второ дете, други обществени придобивки, майчинството втората година също беше нараснало. Но съгласно мен има още много, много работа, изключително в случай че желаеме да стигнем най-малко средноевропейското ниво. И считам, че в случай че тази работа бъде свършена, младежите ще останат в България, тъй като въпреки всичко в България имаме прелестни условия и като материална база, и образованието ни е на задоволително високо равнище. Така че считам, че в България кардинално има нужните и нужни фактори за развиване. А и в последна сметка никой не желае да бяга от Родината си – въпреки всичко тук се е родил, тук е израснал “, разяснява той.

„ На 23 февруари тази година с сътрудниците от Управителния съвет представихме работния проект за 2022-2023 година на Национален юношески конгрес. Това е един много упорит работен проект, само че също по този начин мога да кажа, че е и изпълним. Който желае да го види, може да влезе на уеб страницата на НМС, във всичките му детайлности да го прегледа. Това, което мога да откроя като акценти, несъмнено, и което сме си сложили с сътрудниците като съществени задания, са точно промени в Закона за младежта, които сега текат. Най-вероятно ще бъдат направени сред първо и второ четене, защото законът сега е импортиран в Народното събрание. Искаме приемане на Закон за доброволчеството – нещо, което младежкият бранш мечтае от 12 години насам, тъй като България е единствената страна в Европейския съюз без подобен закон. И също по този начин най-голямото събитие, което провежда НМС годишно – Националната младежка академия. Това е, както загатнах към този момент, най-голямото събитие, събитието визитка на Националния юношески конгрес. Така че в общи линии това мога да ви споделя “, сподели в умозаключение Евгени Филипов.
Габриела ГАНЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР