София/Скопие. Грешка на водача или внезапна техническа неизправност на автобуса

...
София/Скопие. Грешка на водача или внезапна техническа неизправност на автобуса
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

София/Скопие. Грешка на лидера или неочаквана техническа нередовност на рейса са вероятни аргументи за злополуката на рейс с македонски регистрационни номера на Автомагистрала „ Струма “, при която починаха минимум 46 души, а седем други пострадаха, обобщава електронното издание на вестник „ Независен “ , като се базира на думите на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Той осведоми, че в изгорелия рейс има 52 пасажери, 12 от които деца. Първоначалната информация сочи, че в транспортното средство не е имало български жители.

Сред починалите е и водачът на рейса.

Министърът на вътрешните работи на Българи Бойко Рашков, който посети мястото на автобусната злополука дружно с премиера Стефан Янев, сподели, че повода за нещастието ще бъде изяснена в хода на следствието.

„ Картината е ужасна и не всеки може да я понесе. Никога не съм виждал нещо сходно. Трудно е да се дефинира какъв брой хора има “, сподели Рашков.

Той уточни, че с изключение на рейса, има още три аварирали транспортни средства. Автобусът се е движел финален.

Мантинелата на автомагистралата е унищожена от рейса, като е изцяло допустимо пожарът да е зародил при контакт на рейса със защитната ограда, изясни още Рашков.

***

Атина. Министърът на опазването на здравето на южната ни съседка Танос Плеврис предизвести, че случаите на ковид ще продължат да нарастват, като добави, че има два евентуални сюжета за развиването на обстановката, оповестява електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini .

Добрият сюжет, разясни министърът пред кореспонденти в гръцкия парламент, е, че пандемията ще доближи своя пик през първата седмица на декември; неприятният сюжет планува най-вече инфектирани с COVID-19 да има след Коледа.

Плеврис повтори, че „ няма да има общоприет локдаун, нито има рекомендация за подобен от научния комитет “, съветващ държавното управление. Причината: „ 73% от възрастното население е имунизирано и не е застрашено от съществено заболяване “, изясни министърът.

И макар думите му, че слагането на бустърните ваксини „ върви доста добре “, той призна, че с повишаването на натиска върху здравната система от актуалната пандемична вълна, „ нямаме стремежи брой ваксинации… няма интерес от възрастни хора за първата доза “. Той посочи още, че неимунизираните над 60-годишна възраст като цяло не се интересуват от имунизация против ковид.

Резервациите за първи дози от имунизациите набъбнаха през последните седмици след пика на новите инфекции, само че те идват най-вече от по-млади хора.

„ Предстои ни тежка зима “, сподели Мария Теодориду, ръководител на Националния комитет по имунизации, по време на постоянния брифинг за медиите в понеделник.

Теодориду сподели, че хората, които одобряват бустърна ваксина, развиват спомагателен имунитет доста бързо, като антителата се повишават единствено два или три дни след слагането на инжекцията.

Тя добави, че третата доза от имунизациите е помогнала за понижаване на разпространяването на вируса и броя на случаите.

Теодориду означи, че „ Делта “ разновидността на вируса е нараснала повторното заразяване при хора, които са били заболели и имунизирани, и уточни, че бустърните ваксини оферират най-хубавия вероятен имунитет. Освен това тя предизвести, че естественият имунитет самичък по себе си не е в положение да отбрани 100% от ковид, както са открили няколко изследвания.

„ Ние сме надхвърлили 13 860 000 имунизации. Повече от 6 910 000 наши съграждани са имунизирани с най-малко една доза, което подхожда на 65,8% от общото население и 75,3% от възрастното население ”, сподели Мариос Темистоклеус, основен секретар по първична здравна помощ в Министерството на здравеопазването.

„ Повече от 6 550 000… са приключили своята имунизация, което подхожда на 62,3% от общото население и 71,8% от възрастното население… програмата за имунизация е в разгара си, имаме потенциал за над 110 000 имунизации дневно “, добави той.

***

Белград. Сред потърпевшите в злополуката на Автомагистрала „ Струма “ на рейс със северномакедонски регистрационни номера има и жители на Сърбия, оповестява електронното издание на белградския всекидневник „ Политика “ , като се базира на изказване на премиера на югоизточната ни съседка Зоран Заев.

„ В контакт съм с министър-председателя на България Стефан Янев... Най-много жертви са жители на Северна Македония, само че има и жители на Сърбия “, цитира изданието думите на Заев. Той добави, че е имал опция да беседва с един от оживелите, който е споделил, че се е чул гърмеж.

„ Успели са да счупят един прозорец и да спасят няколко души. За страдание други не са имали този шанс. Това е ужасна покруса, тъй като най-вече жертви са младежи: 12 деца са на възраст под 18 години, а други са на 20-30 години “, сподели Заев.

По данни на локални медии, рейсът е на организация „ Беса транс “ и е превозвал пасажери, връщащи се от екскурзия в Истанбул.

Като вероятни аргументи за злополуката с рейса шефът на българската полиция Борислав Сарафов уточни „ неточност на лидера или към момента неустановена техническа нередовност “ на транспортното средство.

Вътрешният ни министър Бойко Рашков сподели, че мантинелата на автомагистралата е смазана и пожарът в рейса може да е зародил вследствие на искра след контакта на автомобила с оградата.

Най-малко 46 души са убити, в това число 12 малолетни, двама от които братя близнаци.

Седем пасажери, които са настанени в болничното заведение в София и са в устойчиво положение, са оживели при случая, заяви чиновник на „ Бърза помощ “.

***

Прищина/Виена. Специалният представител на Европейския съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак се срещна във Виена с министър-председателя на най-младата страна на Балканите Албин Курти, оповестява електронното издание на прищинския всекидневник Gazeta Express .

След срещата Лайчак написа в обществената мрежа „ Туитър “, че е провел задълбочена полемика с Курти по отношение на настоящата обстановка и разговора.

„ Във Виена през днешния ден организирах задълбочена полемика с министър-председателя на Косово Албин Курти по отношение на настоящото положение и пътя напред в разговора, подпомаган от Европейски Съюз “, гласи известието на дипломата.

Премиерът на Косово е на публично посещаване в Австрия. Според кабинета на министър-председателя по време на двудневното си посещаване във Виена Курти ще се срещне с австрийския канцлер Александер Шаленберг и други висши държавни чиновници. От кабинета му допълниха, че с изключение на формалните срещи, Курти ще взе участие и в полемика, проведена от Института „ Карл Ренер “ на тематика: „ Косово: лъч вяра за народна власт в Югоизточна Европа “.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР