София. Сериозното изкуство се занимава с неудовлетвореността на душата. Това

...
София. Сериозното изкуство се занимава с неудовлетвореността на душата. Това
Коментари Харесай

Стоян Радев, режисьор: Сериозното изкуство се занимава с неудовлетвореността на душата

София. Сериозното изкуство се занимава с неудовлетвореността на душата. Това сподели за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ режисьорът Стоян Радев за представлението „ Караконджул “, което ще се играе на 4-ти септември от 19 часа в границите на Празниците на изкуствата „ Аполония “ 2021.

Той изясни, че творбата „ Дервишово семе “ на Николай Хайтов е отдадено на отминало време, в което изборите, които човек може да прави, са лимитирани. Въпросът е дали през днешния ден той е по-свободен да избира. Нещата сякаш не са се трансформирали доста във връзка с любовта и свободата, разяснява Радев.

Инициатор за работа по тъкмо този текст е артистът Валери Йорданов. В представлението има и персонално негови текстове, както и такива на режисьора. Заглавието „ Караконджул “ е препоръчано от Стоян Радев. “Това заглавие сплотява нашите текстове с това, което взимаме от описа на Хайтов “, сподели той.

„ В пиесата споделяме, че караконджолът е този, който може да направи връзка сред нашия свят и отвъдния. Не се усещаме задоволително свободни в нашия свят и като че ли решението на доста от въпросите не може да се случи тук. Човек би трябвало да има връзка с нещо над този ни живот, в който се усещаме лимитирани. Тази празнота не може да бъде обезщетена от науката. Човек остава създание разкрачено сред физиката и метафизиката. В този смисъл можем да назовем актуалния човек караконджул “, изясни Радев.

Човешкото създание има блян за независимост, само че има и спънки тя да бъде реализирана. Ето за какво има потребност от помощ или връзка с нещо над него. Такова човек намира във вярата. Сериозното изкуство постоянно се е обръщало към душата и се занимава с нейните проблеми. В материалния свят можем да реализираме доста, само че постоянно остава незадоволеност. Точно на нея обръща внимание изкуството.
По думите на режисьора Валери Йорданов е вдъхновен от обстоятелството, че пиесата ще се играе навън.

„ Валери Йорданов е горски човек, човек на откритите пространства е. Той е вдъхновен от опцията да играе навън. Очаквам по-силен резултат от този, който се случва в зала. Актьорът е подготвен да даде даже повече “, сподели Стоян Радев.

Според него в последната година елементарните хора са осъзнали нуждата от изкуство. Той посъветва младежите, които са решили да се занимават с спектакъл, да разчитат на себе си. По думите му вниманието в изкуството се заслужава с посещаване, лоялност и безрезервност.

Биляна БОЗИНАРЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР