София. Проект за рехабилитация на обекти от хидромелиоративна инфраструктура е

...
София. Проект за рехабилитация на обекти от хидромелиоративна инфраструктура е
Коментари Харесай

Зам.-министър Георги Събев: В последния вариант на НПВУ е предложен проект за рехабилитация на обекти от хидромелиоративна инфраструктура

София. Проект за рехабилитация на обекти от хидромелиоративна инфраструктура е препоръчан в последния вид на частта „ Устойчиво селско стопанство “ от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на видеоконферентна среща с представители на браншови организации в бранша. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . Повод за срещата беше представянето на настояща информация за препоръчаните планове в региона на земеделието, препоръчани за финансиране от Механизма за възобновяване и резистентност.

„ Индикативната стойност на този план е 150 млн. лв., като с него ще бъдат рехабилитирани 24 обекта за напояване и 43 обекта за предотвратяване от нездравословното влияние на водите “ посочи заместник-министър Събев. Той добави, че побраните обекти са въз основа на противоположна връзка от сектора и Европейската комисия. Също по този начин те дават отговор на критериите за най-лошо техническо положение, най-голяма загуба на вода и не попадат в предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии, както и не попадат в зони от Натура 2000.

Аграрният заместник-министър осведоми, че по време на публичните съвещания в министерството са постъпили 14 оферти от неправителствени организации в земеделието, по-голямата част от които са взети поради при актуализирането на капиталовите планове от съставен елемент „ Устойчиво селско стопанство “.

„ С последните направени от Министерството на земеделието, храните и горите и изпратени към Министерския съвет разновидности на планови оферти размерът на безвъзмездните финансови средства по НПВУ за капиталова поддръжка в селското и горското стопанство доближава близо 520 млн. лв. “ означи Георги Събев.

Заместник-министърът уточни и вероятните направление за вложения по план „ Фонд за поощряване на софтуерния и екологичен преход на селското стопанство “. Сред дейностите, които ще могат да бъда финансиране са: оборудване/съоръжения за използване на новаторски технологии за икономисване на вода и дейно потребление и ръководство на водните запаси (вкл. уреди за запазване на вода – резервоари, цистерни – системи за автоматизирано напояване и др.); вложения в мобилни кланични пунктове; - автоматизация и роботизация на обособените етапи на индустриалните процеси (за растениевъдството – при напояване, наторяване, растителна отбрана, ръководство на климата, предварителна защита от неподходящи климатични събития и др.; за отглеждането на животни – въвеждане на системи за механизирано хранене, доене, поене и разчистване, системи за ръководство и наблюдаване на животновъдните стопанства, в това число в пчеларството, системи за ръководство на тора, електропастири, GPS системи за идентифициране на непрекъснато затревени площи, дронове и др.) и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР