София планира да осигури безплатно малки солари с мощност до

...
София планира да осигури безплатно малки солари с мощност до
Коментари Харесай

София ще раздава соларни панели на някои домакинства и търси доставчици

София възнамерява да обезпечи гратис дребни солари с мощ до 4 kW, които да се инсталират върху покривите на еднофамилни жилищни здания. От това обаче ще могат да се възползват напълно дребна група семейства - единствено тези, които са заменили печките си на дърва и въглища с климатици (термопомпа въздух-въздух) по предходни стратегии на общината.

За задачата е разгласен, с който се търси фирма-изпълнител за доставката на общо 220 фотоволтаични системи. Бюджетът е 4.3 млн. лева без Данък добавена стойност., или към 20 хиляди лева за една централа от 4 kW, дружно с батериите. На пръв взор цената наподобява пазарна, само че в случай че се съпоставят единични планове, каквито към този момент се оферират от редица компании. В случая обаче става дума за огромна скица с 220 обособени солара, което би трябвало да намали цената.

Вероятно правилото на доставка до семействата ще е същият, както, защото двете са свързани, и ще има отворена покана на уеб страницата на общината и формуляр, с който хората да аплайват. Поканата към тях ще бъде пусната, откакто бъде определен реализатор по процедурата. Срокът за подаване на предложения е къс - до 23 ноември, излиза наяве от.

Предвижда се да могат да аплайват единствено еднофамилни здания, което значи, че от мярката ще могат да се възползват живеещите в къщи, които доминират в квартали като " Драгалевци ", " Бояна ", " Сименово ", " Кръстова вада ", както и в градове и села, попадащи на територията на общината като Банкя, Нови Искър, Бистрица и други В това има известна логичност, защото от една страна ограничаването на мощността до 4 кВт е тъкмо що се касае за едно домакинство, а от друга - при кооперациите ръководството на такива обекти става доста по-сложно.
Реклама
София другояче организира и изследване за слънчевата вероятност за покривите на панелните блокове, само че реализирането на концепцията би било по-трудно поради условието за единодушие на етажната благосъстоятелност (виж в карето по-долу, както и в текста ). И двете изследвания са направени по самодейността " Слънчеви градове " (Solar cities).

Условията за хората
Изискването за фотоволтаичните системи да могат да аплайват единствено семейства, които са сменили печки на дърва с климатици, по, наподобява ограничаващо. Но в това има логичност - по този начин те могат да употребяват зеления ток за зареждане на климатика и действително отоплението може да излезе гратис, което пък да е спомагателен тласък за отхвърли от горене на дърва и въглища. Освен това в този момент на тези семейства се дават помощи за отопление, които при обезпечаването на слънчевите панели може да отпаднат, защото няма да има действителна потребност от тях.

В на Столичния общински съвет, което позволява провеждането на поръчката за новите солари, се вижда, че другите условия към претендентите са:
Реклама
семейството да има независим жилищен обект (еднофамилна жилищна сграда), имащ електромер и партиден номер; жилището да е главно за претендента краен адресат на помощта; жилището да не е обвързвано към топлопреносна мрежа
И за компаниите
включва доставката, монтажа на системи с мощ 4 kW върху покривите, с допълнение на сила от мрежата, както и акумулатори и устройства, които да не разрешават връщане на електричество. Това прави по 6 до 8 панела на домакинство - а сходна децентрализация понижава шанса за огромни остатъци на ток. Финансирането е по новата европейска стратегия " Околна среда " (2021-2027), като търгът с по този начин заложените условия действително се пуска в края на мандата от администрацията на кмета Йорданка Фандъкова (27 октомври), само че ще бъде довършена от идващия кмет. Прогнозно, реализатор би могъл да бъде определен напролет на 2024 година, в случай че няма обжалвания. В този сюжет поканата за кандидатстване може да бъде пусната най-късно през лятото.

Общината търси реализатор, който да изготви план за монтажа на фотоволтаичната система, да я доставя, инструктира получателите и по-късно да се грижи за гаранционното обслужване. Включва се и застраховка на системата и годишни механически прегледи. Прогнозното общо количество за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на фотоволтаични системи за лично ползване е 220 броя, само че в случай че претендентите предложат по-ниски цени ще могат да се изпълнят повече планове.

Изискванията към претендентите са две: да са осъществили общ оборот, не по-малък от 25% от прогнозната стойност (4.3 млн.лв.) за последните три финансови години, както и за същия интервал да са изпълнили най-малко една доставка със подобен предмет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР