София. Освобождават се обеми в язовирите, които вече са пълни,

...
София. Освобождават се обеми в язовирите, които вече са пълни,
Коментари Харесай

Министър Емил Димитров: Язовирите са готови за очакваните валежи и снеготопенето

София. Освобождават се размери в язовирите, които към този момент са цялостни, тъй че да посрещнат първите води от предстоящите превалявания и снеготопенето първите два-три дни без реките да преливат. Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който през днешния ден направи инспекция на място на язовирите „ Христо Смирненски “ и „ Копринка “, както и на ВЕЦ-овете, които отработват енергийно водите от водосбора на Стара планина, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда .

„ При снеготопене и дъжд, както в този момент ще има топъл вятър и дъжд, снегът се топи с доста огромна скорост и не може да се планува за какъв брой дни ще стане това. Затова в този момент се опитваме да освободим малко размери в язовирите ни, които към този момент са цялостни, тъй че да посрещнат първите води и в същото време реките да не преливат “, уточни министърът.

„ Тук сме, с цел да забележим дали вярно сработват водата двата ВЕЦ-а на бент. „ Копринка “, откакто изменихме разпоредбите поради тях “, сподели министърът. Според него с изключение на по река Тунджа, в този момент може да се изпуска и по река Марица през двата ВЕЦ-а. Въпреки че бент. „ Копринка “ е с дребен размер – 142 млн., той зарежда други 3 язовира – „ Жребчево “ с 400 млн., бент. „ Овчарица “ - с 60 млн. и бент. „ Розов бунар “. Министър Димитров напомни, че последните два язовира са структуроопределящи, те са от голяма важност за национална сигурност поради енергетиката, тъй като без тях не може да работи този бранш в България. „ Ако ние управляваме вярно бент. „ Копринка “, ще имаме вода и за напояване, и за питейно-битови цели, и за енергетиката, и за екологията. Ако я пуснем всичката през ВЕЦ-а в една посока, той ще направи ток, само че няма да имаме вода за друго “, изясни той. „ Тази година срещнахме схващане от притежателите на ВЕЦ-те, сега сработват по 10 кубика в секунда, непотребната вода отива в Тунджа. Ако се наложи, може да сработят до 40 кубика без да застрашим популацията нито в едната, нито в другата посока “, сподели Емил Димитров.

Тъй като снеготопенето се чака тези дни, той изясни, че преценява това когато се вършат графиците: „ Съобразявам само с метеорологията и хидрологията. Никой различен не въздейства дали да спра даден Водноелектрическа централа или не. Техните прогнози са ми най-важни, те са хората, на които най-вече разгадавам - и доцент доктор Христомир Брънзов, и проф. Георги Рачев “.
Според министър Емил Димитров от бент. „ Искър “ са източени 150 млн. куб. метра вода, което е едногодишното ползване на софиянци, тъй като се чакат 270 млн. кубика водни количества от сняг. „ Той би трябвало първо да изпълни язовира и да не прелее, след това да премине през цяла София без основан проблем и по р. Искър, която е няколко стотин километра “, изясни Димитров.
Във връзка с обезпечаването на водни количества за Източна България министър Емил Димитров изрично съобщи, че рецесия няма да има: „ Миналата година икономисвахме вода, тъй като имахме 30 млн. кубика до тинята на бент. „ Камчия “. Пазехме 2 язовира, с цел да може 6 месеца да изкараме с тези 30 млн. кубика и още едни 30-40 млн. кубика, с цел да изкараме цялата година на Черноморието. Дойде дъжд, изпълни язовира, „ Камчия “ за първи път от 4-5 години и стартира да прелива. Той цялостни идващия – „ Цонево “ и в него ще има за индустрията на Девня за още 4 години. В момента имаме задоволително вода, никаква рецесия не се обрисува. Дори позволих на язовирите „ Ахелой “ и „ Порой “ да бъдат свалени равнищата, с цел да може да се ремонтират язовирните стени и идващите 30-40 години да се употребяват като резервоари без никакви проблеми, точно тъй като има вода в „ Камчия “.

Във връзка с готовността реките да поемат високите води, Емил Димитров напомни: „ Миналата година тук показвахте празен язовир, а в този момент 20-30 годишни дървета са залети, трябваше да изпуснем от „ Копринка “ 5 млн. кубика за идващия язовир „ Жребчево “, за дадем на Ямбол, Сливен и Елхово опция да се оросяват сондажите, тъй като имаха проблем с равнищата на водата. Понеже не са разчистени добре речните корита се стремим да изпускаме гладко минимално количество вода, тъй като кметовете и регионалните нямат пари да обезпечат проводимостта на речните корита “.

Проверката на министъра продължава по язовирите „ Домлян “, „ Пясъчник “ и „ Тополница “. Язовир „ Домлян “ е цялостен на 96% и е позволено следено изпускане, а „ Тополница “ е на 91% и е позволено изпускане със 17 м3 през Водноелектрическа централа. По този метод е обезпечена водата за напояване на цяла Тракия.

В момента най-големите старания на Министерство на околната среда и водите са ориентирани да се преведат безпроблемно през язовирите стопените количества сняг и продължаващите дъждове. Създадена е опция за отдалечена връзка с регионалните шефове и кметовете по отношение на проводимостта на реките.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР