София. Освен в рибраското селище Карантината в Аспарухово, превърнало се

...
София. Освен в рибраското селище Карантината в Аспарухово, превърнало се
Коментари Харесай

Международният фестивал за късометражно кино Карантината - инкубатор за млади творци

София. Освен в рибраското населено място " Карантината " в Аспарухово, трансформирало се в център на феситвала, от няколко години проявата има и изнесени издания в други градове в страната. Това сподели в изявление за " Радио Варна " Дарин Сотиров, началник на школата по изкуства " Дедал ", която е уредник на фестивала.

" Решихме да има изнесени издания с цел да можем да разпространяваме изкуството на младите, както и да подобрим културния продан сред градовете. Идеята е градовете, които домакинстват, да създадат свои лични фестивали за кино и изкуство след прочут интервал от време ", сподели Сотиров.

През предходната година фестивалът е имал изнесени издания в Пловдив, Бургас и Велико Търново.

" Във Велико Търново направихме същински възторг. Хората бяха очаровани. Местната община ни оказа помощ доста. И ни помолиха и тази година отново да отидем ", разясни Дарин Сотиров.

Център на феситвала обаче към този момент си остава Варна.

" Рибарското населено място " Карантината " е едно прелестно кътче отвън централните елементи на града. То се трансформира в космополитно място, което може да е част от всяка една напреднала културно страна.

Дарин Сотиров изрази задоволството си от обстоятелството, че с всяка последваща година ползата към феситвала се усилва, както от страна на участниците, по този начин и от публиката.

" Преди две години публиката наброяваше сред 400 и 600 индивида. През предходната година те скочиха на 1000-1200 фенове, което демонстрира, че се развиваме добре. Входът е свободен, а всички знаят по какъв начин работим ние от школата - напълно на доброволни начала ", разяснява Сотиров.

Той и екипът му вкарват и джаз музика онлайн във времето сред обособените кино сетове.

" Тази година, с изключение на музиката онлайн, обмисляме и провеждането на галерия на създател от Япония, само че към момента сме на стадий диалози ", разкри Дарин Сотиров.

Вече са постъпили сериозна численост филми за изданието през 2022 година.

" Едновременно гледаме и селектираме изпратените филми. Условията за присъединяване и тази година са същите. Продукциите би трябвало да са до 30 минути, а създателите би трябвало да са на възраст под 35 години. Разделили сме филмите по жанрове. Имаме още игрални филми, документалистика, анимация, видео арт и пробни филми. Крайният период за изпращане на филмите е до края на февруари ", разясни уредника.

Всяка година, Дарин Сотиров и екипът му селектират филми всред създатели от над 120 страни. За финалната селекция остават сред 40 и 60 продукции.

Участниците няма да имат сплотяваща тематика.

" Смятам че творчеството е свободна константа и дали ще обиден настоящи тематики като опазване на здравето или военни спорове, си е напълно избор на създателите ", сподели Сотиров.

" Всяка година каним създателите да участват. За страдание, можем да поемем единствено разноските им за хотел, само че не и пътните. Това е е по разбираеми аргументи, защото в нашия град се развиват повече кръчмите, в сравнение с културата ", добави още уредника.

Все още не е ясно дали тази година ще има зимно издание на " Карантината ".

" Всичко зависи от обстановката в страната. Ако механически нямаме опция да проведем зимното издание в камерния кино салон в школата, ще помислим за вид филмите да могат да се гледат онлайн ", сподели Дарин Сотиров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР