Руският държавен газов гигант Газпром отчете през 2023 г. първата

...
Руският държавен газов гигант Газпром отчете през 2023 г. първата
Коментари Харесай

Рекордна загуба от 6,8 милиарда долара отчете Газпром

Руският държавен газов колос " Газпром " регистрира през 2023 година първата си годишна чиста загуба от повече от 20 години насам заради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво.

Газпром Груп ", която също по този начин включва петролни и енергийни бизнеси, регистрира загуба от 629 милиарда рубли (6,84 милиарда долара) през предходната година спрямо чиста облага от 1,23 трлн. рубли (около 13,3755 милиарда долара) през 2022 година, съгласно доклад за приходите, оповестен в четвъртък и представени от Блумбърг и Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Резултатите акцентират трагичния крах на " Газпром ", който след разпадането на Съветския съюз се трансформира в една от най-мощните компании в Русия, постоянно употребена като лост за решение на разногласия със своите съседи, като Украйна и Молдова, отбелязва Ройтерс.

Анализаторите чакаха чисти доходи в размер на 447 милиарда рубли, съгласно съветската организация Интерфакс.

Това е първата годишна загуба на " Газпром " от края на 90-те години на предишния век (от 1999 година, съгласно Блумбърг) - малко преди Алексей Милер, съдружник на президента Владимир Путин, да поеме компанията през 2001 година

Износът на газ от Русия за Европа, в миналото неин главен експортен пазар, спадна внезапно заради политическите последствия от спора в Украйна, като " Газпром ", който има монопол върху газовите тръбопроводи в чужбина, е най-осезаемата жертва на западните наказания. " Газпром "

стратегия за снабдяване на природен газ до локалните семейства.

Нетната загуба следва лимитираните газови потоци към Европа, която беше от историческа позиция най-големият пазар на " Газпром ", след началото на съветска инвазия в Украйна и последвалите западни наказания. Междувременно спадът на цените на газа на фона на мекото зимно време, слабото търсене и солидно запълнените газови складове способстваха за загубата на " Газпром ".

Приходите от газ са намалели с цели 40% до 4,88 трлн. рули, сочи още отчетът на енергийния колос. Докато " Газпром " продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски страни, предходната година потоците му към Европа паднаха до най-ниското си равнище от началото на 70-те години, съгласно оценки на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Според изчисленията на организация Ройтерс, доставките на природен газ на " Газпром " за Европа са се сринали с 55,6% до 28,3 милиарда куб. метра през 2023 година

За тази година Русия чака доставките на газ по тръбопроводи до външните пазари да се усилят с 18% до 108 милиарда куб. м спрямо 2023 година, защото газовата връзка " Силата на Сибир " с Китай последователно доближава своя номенклатурен потенциал. Но даже когато повече доставки се насочват към Китай, това не може да компенсира

загубата на европейския пазар, отбелязва Блумбърг.

Компанията съобщи в четвъртък, че е осъществила чиста загуба от продажби през 2023 година в размер на 364 милиарда рубли за разлика от облага от продажби за общо 1,9 трилиона рубли през 2022 година

Общите доходи на " Газпром " пък спаднаха до 8,5 трлн. рубли през предходната година от 11,7 тлрн. рубли година по-рано.

Приходите от петролния бизнес на групата пък са нарастнали през 2023 година с 6,7% до 3,88 трлн. рубли, до момента в който продажбите в енергийния бизнес са се нараснали с 8,8% до 617 милиарда рубли.

След днешния слаб финансов доклад за 2023 година акциите на " Газпром " се сринаха в началото с цели 4,4%, отбелязвайки най-солиден дневен спад от повече от година насам на фона на опасенията на участниците на пазарите по отношение на вероятностите за дивиденти. Трябва да се има поради, че най-големият акционер в " Газпром " е съветското държавно управление, чийто бюджет е подложен на напън на фона на възходящите военни разноски и западните наказания.

Към края на днешната търговия спадът на акциите на " Газпром " е ограничи до 3,3%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР