НОИ излезе с нова важна информация, засягаща размера на пенсиите

...
НОИ излезе с нова важна информация, засягаща размера на пенсиите
Коментари Харесай

Важно от НОИ. Ето я новата пенсия за стаж и възраст

НОИ излезе с нова значима информация, засягаща размера на пенсиите у нас.

Средната пенсия за стаж и възраст през април е 920,01 лева Спрямо същия месец на предходната година, размерът е по-висок със 105,42 лева Това се показва в информация на Националния застрахователен институт по отношение на касовото осъществяване на бюджетите на социалноосигурителните фондове.

Общият размер на регистрираните доходи в Държавното публично обезпечаване (ДОО) е 4 145,4 млн. лева, което съставлява 32,2% осъществяване на проекта за годината. Постъпилите доходи са с 593,4 млн. лева повече спрямо първите четири месеца на 2023 година, регистрират от Национален осигурителен институт. Разходи за този интервал възлизат на 8 068,3 млн. лева или 33,2% от заложените в проекта за годината. Разходите са с 1 276,6 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, прибавят от Института.

Пенсионерите заемат максимален дял от общите разноски в размер на 7 097,0 млн. лева От Национален осигурителен институт напомнят, че за април са изплатени 50,8 млн. лева в допълнение за изплащането на еднократна сума от 100 лева за Великден на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, дружно с добавките и обезщетенията към тях, е в размер до 526 лева в това число.

В края на април са преведени 277,6 млн. лева на „ Български пощи “ ЕАД за погашение на част от пенсиите за май заради празничните дни при започване на месеца. Броят на пенсионерите за април е 2 039 418. Това е с 12 269 (0,6%) повече в съпоставяне със същия месец на миналата година. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер е 835,07 лева, като в съпоставяне април 2023 година той е по-висок с 93,51 лева (12,6%).

Българска телеграфна агенция напомня, че преди дни Надзорният съвет на Национален осигурителен институт утвърди пенсиите, отпуснати до края на 2023 година, да бъдат осъвременени с 11% от 1 юли. Служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов разяснява, че решението в този момент ще даде време на специалистите от Национален осигурителен институт да създадат умерено и навременно преизчислението на два милиона и 40 хиляди души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР