София няма генерален план за организацията на територията на Столична

...
София няма генерален план за организацията на територията на Столична
Коментари Харесай

Експерт пита СДВР дали са се съгласили за реорганизацията на „Патриарха“

„ София няма общоприет проект за организацията на територията на Столична община-той е от 2011г. със период от 5 години. Няма координиране и с институциите на Министерство на вътрешните работи ”. Това съобщи Диана Русинова от съдружие Европейски център за транспортни политики на брифинг в събота.

Диана Русинова изясни, че в Генералния проект за организацията на територията на Столична община от 2011 година в член 14 написа, че срокът на деяние е 5 години.

„ Сега запитвам София има ли общоприет проект и те могат ли да се базират на него? Освен това през 2016г. и 2021г. би трябвало да има актуализация на проекта, в този момент би трябвало трета актуализация ”, безапелационна е Русинова.

„ Къде е документът с всички съгласувания от Министерство на вътрешните работи, че те са дали единодушието си за този план ”, попита Диана Русинова.

„ Отваряме Наредбата за планиране и обмисляне там написа, че възложителят съгласува измененията със съответните органи на Министерство на вътрешните работи в границите на месец. Срокът не е минал. Столична дирекция на вътрешните работи посредством министъра на вътрешните работи да излязат и да кажат дали са дали единодушие за реорганизацията на бул. Витоша и Патриарха, касаещи ул. Фритьоф Нансен ”, прикани Русинова.

Още през днешния ден от сдружението са внесли сигнал в Столична дирекция на вътрешните работи за следствие на всички обстоятелства и условия свързани с това позволение.

Те са внесли и искане до Административен съд София град. Те от своя страна приканват Столична дирекция на вътрешните работи да правят инспекция и да даде информацията до понеделник.

Диана Русинова съобщи, и че протоколът от 9 април 2024г. от съвещанието на транспортна комисия в Столична община е подозрителен. “Забележките по него са, че имаме подозрения, че той е повърхностен и със подозрително наличие. Смятаме, че истинският протокол от Столична община не дава отговор на този, който е публикуван в общественото пространство, тъй като на 7 стр. изречението остава незавършено и на 8 стр. следват подписи ”, съобщи Русинова.

„ София не разполага с настоящ общоприет проект за организация на придвижването. Пътната маркировка се нанася и според план създаден въз основа на общоприет проект за организация на придвижването, а общоприет проект няма ”, акцентира Диана Русинова.

Тя изясни, че би трябвало да има щемпел на проектанта, ЦГМ, щемпел на Столична дирекция на вътрешните работи, обяснителна бележка и протокол.

„ Всичко се оставя и има месец за възражения. Без този месец плюс това те нямат право да вършат нищо ”, добави Русинова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР