Две групи в най-дясната част на политическия спектър на Европейския

...
Две групи в най-дясната част на политическия спектър на Европейския
Коментари Харесай

Мелони вижда сближаване, но не и сливане на най-десния сектор в ЕП

Две групи в най-дясната част на политическия набор на Европейския парламент (ЕП) нямат проекти да се слеят, само че имат задоволително място за взаимна работа в основни области. Това каза в петък италианският министър председател Джорджия Мелони, представена от " Ройтерс ".

Партията на Мелони " Италиански братя " в Екологичен потенциал е член на националистическата партия на " Европейските консерватори и реформисти ", а италианският водач по-рано сподели, че вижда точки на доближаване с детайли на  " Идентичност и народна власт ", само че не и с  " Алтернатива за Германия " (АзГ). 

Един от главните съдружници на Мелони, " Лигата ", е част от  " Идентичност и народна власт ", до момента в който другият ѝ съдружен сътрудник, Forza Italia, е член на главната дясноцентристка Европейска национална партия (ЕНП).

Мелони сподели в петък, че не чака смяна в състава на десния лагер в Европа.

" Не се обрисува обединяване сред лагера на консерваторите и " Идентичност и народна власт ". Това обаче не значи, че по някои въпроси те не могат да си сътрудничат, както към този момент се случва ", сподели тя на стопански конгрес в северния италиански град Тренто.

" Очевидно има общи точки, ясно, по въпросите на битката с незаконната имиграция, по-прагматичен метод към прехода, изключително зеления преход, и отбраната на европейската културна еднаквост ", сподели тя.

С изборите за Екологичен потенциал, планувани за началото на юни, Мелони сподели, че желае да възпроизведе на европейско равнище съюза, който е в основата на нейното държавно управление в Рим.

" Мисля, че има място за смяна, изключително като се има поради опцията за създаване на разнообразни болшинства от тези, които имахме до момента ", сподели Мелони в петък, в явен апел към ЕНП да работят дружно в идващия парламент.

Подобно обвързване обаче наподобява доста малко евентуално, тъй като ЕНП неведнъж изключва опцията да работи с " Идентичност и народна власт ".

Припомняме, че спекулациите, че може да има прегрупиране на европейските политически групи, се появиха тази седмица, откакто популистката крайнодясна група на Екологичен потенциал " Идентичност и народна власт " изключи един от най-крайните си членове - " Алтернатива за Германия " (АзГ).

Решението бе взето след изказванията на Максимилиан Кра, водещият претендент на АзГ, който сподели пред италиански вестник, че от нацистките Waffen SS " не всички са нарушители ".

" Идентичност и народна власт "  не желае повече да бъде свързвана с случаите с Максимилиан Кра, началник на листата на АзГ за европейските избори ", се споделяше в изказването.

SS, или " Schutzstaffel ", е паравоенната мощ на нацистите по време на Третия Райх и играе водеща роля в Холокоста.

Това бе следващият удар за " Алтернатива за Германия " в последните няколко месеца. По-рано тази седмица, водачът на френската десница Марин Льо Пенсъщо се дистанцира от партията, считайки я за прекомерно отровен сътрудник.

Крайнодесните партии в Европейския парламент сега са разграничени сред групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), водена от италианския министър председател Джорджия Мелони, и групата ИД, ръководена от " Националното придвижване " на Марин Льо Пен. Проучванията демонстрират, че националистическите и евроскептичните партии ще завоюват рекорден брой гласове на идните избори.

Съпредседателите на АзГ Алис Вайдел и Тино Хрупала обявиха, че вземат под внимание решението на ИД, само че остават оптимисти за изборите. " Уверени сме, че ще продължим да имаме надеждни сътрудници до нас през новия законодателен интервал ", споделиха те.

Подкрепата за АзГ е спаднала с към осем пункта тази година, наранена от неподходящи правосъдни решения, опасения по отношение на връзките й с Китай и Русия и разкрития за присъединяване на висши членове в разговори за депортиране на неетнически германци.

Максимилиан Кра, чийто помощник е упрекнат в шпионаж в интерес на Китай, подаде оставка от управителния съвет на АзГ и обеща да не взе участие в предизборната кампания след коментара си за SS, макар че към момента е претендент за европейските избори.

В финален опит да избегне изклщчването, делегацията на АзГ изиска ИД да изключи единствено Кра, обвинявайки неговата личност за проблемите.

" Виждаме това като финален (макар и обезверен!) опит да предотвратим изключването на цялата делегация на АзГ от парламентарната група на ИД ", написа евродепутатът Кристин Андерсен в писмо до изпълнителния съвет на партията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР