София. На редовно заседание днес, 31 март, проведено чрез видеоконферентна

...
София. На редовно заседание днес, 31 март, проведено чрез видеоконферентна
Коментари Харесай

Обновеният състав на УС на НФ Култура прие индикативна програма за 2022-а год.

София. На постоянно съвещание през днешния ден, 31 март, извършено посредством видеоконферентна връзка, обновеният Управителен съвет на Национален фонд „ Култура “ одобри Индикативна стратегия за 2022 година, оповестиха от Министерство на културата . Индикативната стратегия е създадена в две елементи, като едната й част е обвързвана с предстоящите изключителни средства в размер на 30 млн. лева за възобновяване от следствията от епидемията от Ковид-19, а другата част включва регулярните стратегии на Фонда. С признатата Индикативна стратегия можете да се запознаете на уеб страницата на Национален фонд „ Култура ”.

Във връзка със средствата, с които ще бъде подкрепят креативният бранш за възобновяване от следствията от пандемията от Ковид-19, работната група към Фонда създаде стратегии, които да се осъществят от средата на годината, като при подготовката на документите бе регистриран опитът с извършените до момента сесии и противоположната връзка от претендентите по стратегиите през 2021 година Важно е да се означи, че за първи път в дългогодишната история на действието на Национален фонд „ Култура ” създадените документи и формуляри към новите стратегии бяха подложени на необятно публично разискване, проведено от Национален фонд „ Култура ”, което цели определянето на ясни и авансово известни за претендентите критерии и правила и включване на допустимо по-широк кръг от възможни претенденти в областта на културата. Общественото разискване завършва през днешния ден, като до през вчерашния ден в него се бяха присъединили 71 участници със 187 отзиви и оферти. Екипът на НФК е в подготвеност да обработи мненията и предложенията, с цел да може стратегиите да започват на 6 април.

Новите стратегии, които са включени в Индикативната стратегия на НФК, в частта за възобновяване от следствията от епидемията от Ковид-19 са: „ Творчески стипендии за подкрепяне на млади и на изтъкнати създатели и на други млади експерти в региона на културата ” с индикативна сума 7 000 000 лева.; „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ” с индикативна сума от 10 000 000 лева.; „ Програма за възобновяване и развиване на държавни и общински културни институти ” с индикативна сума от 5 500 000 лева.; „ Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество ” с индикативна сума от 5 500 000 лева.; „ Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на обичайния цирк ” с индикативна сума от 1 000 000 лева Специално внимание е отделено и на подпомагането на учащите се в региона на изкуството и на културата. За тях е планувана програмата „ Награди за високи достижения на учащи в региона на изкуствата и културата ” с индикативна сума от 1 000 000 лева Планира се, откакто завърши обобщаването на резултатите от публичното разискване на новите стратегии, те да бъдат отворени за кандидатстване от 6 април. По време на съвещанието членовете на Управителния съвет разясниха периодите за подготовка на претендентите по стратегиите, като общото мнение бе, че малко над месец подготовка на документите е реален и най-благоприятен период, който по едно и също време би подсигурил и постигане на плануваните средства до хората на изкуството в точния момент.

Регулярните стратегии на НФК, като се изключи първа част на „ Мобилност ”, и „ Целева поддръжка – „ Творческа Европа ”, които са планувани да започват също на 6 април, са планувани да бъдат отворени през месеците май и юни, а програмата „ Едногодишен грант – 2023 ” с бюджет от 4 700 000 лева ще бъде отворена през септември.

По време на съвещанието на УС на НФК през днешния ден бе признат и Годишният доклад за активността на Национален фонд „ Култура “ за 2021 година, както и бяха показани новите членове на Управителния съвет, назначени със заповеди на министъра на културата, според правилника и постъпили оферти от разнообразни креативен организации и оповестени на интернет страницата на Министерството на културата. Новите членове на НФК са: Светла Симидчиева – представител на Министерство на финансите, археологът Михаил Ваклинов, шефът на НГПИ „ Тревненска школа ” - Орфей Миндов, специалистът „ Фестивали и интернационалните културни планове ” Десислава Георгиева и Деница Езекиева, театровед, докторант в Българска академия на науките, член на Гилдията на театроведите и драматурзите към САБ. Г-жа Теодора Дачева още веднъж е представител на Национално съдружие на общините в Република България /НСОРБ/.

В края на съвещанието министърът на културата Атанас Атанасов пожела сполучлива работа на Управителния съвет в отчасти актуализирания му състав.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР