София. На официална церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2

...
София. На официална церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Постиженията на българските творци дават висота на националното ни самосъзнание и самочувствие

София. На публична гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев удостои изявени дейци на културата и изкуството с Почетния знак на президента. Това оповестиха от прессекретариата на президента . Отличието получиха българската балерина от международна големина Вера Кирова, нареждана от публиката и рецензията измежду най-забележителните в балетната история, както и изявеният художник, публицист, създател на песни и фотограф Иван Тенев.

Днешната гала е израз на дълбокото самопризнание на обществото ни за вашата посветеност, гений, труд и безрезервност, посочи президентът. По думите на президента достиженията и духовната задача на отличените имат важен принос към актуалното развиване на българската просвета.

„ Вера Кирова и Иван Тенев са имена - митове в своите професионални среди и са доайени в тези културни и публични области, които задават висота на националното ни съзнание и самочувствие, дават нови хоризонти за изява на свободния креативен дух “, уточни Румен Радев.

Президентът акцентира, че въпреки и в разнообразни професионални области и с разнообразни изразни средства, в продължение на десетилетия изявените български дейци по неоспорим метод владеят сцената и сърцата на публиката и влагат голяма сила за създаване на проспериращ културен образ на страната. „ Творческия си триумф реализираха с дарбата да основават хубост с танц и слово, а високия си престиж опазиха с умеенето да възпитават нюх към естетиката и почитание към свободния дух на изкуството “, съобщи още президентът на церемонията.

От името на отличените Вера Кирова благодари за високото самопризнание. „ Ценя доста високо премията, която през днешния ден получавам. Още повече, че я получавам от персона и човек, който доста почитам като държавен глава “, акцентира още тя. Като балерина от международна големина Вера Кирова реализира голям брой триумфи, които оставят дълготраен отпечатък върху развиването на балетното изкуство. Изпълнява едни от най-паметните функции в класическия танц, партнира си с най-великите танцьори на ХХ век. Последователно взе участие в репертоара на международни трупи - Кралския Валонски балет, Трупата на седемте звезди, Театър „ Франсе дьо данс “, Женевската натрупа на Баланчин и други Лауреат е на голям брой влиятелни оценки – златен орден на първия интернационален балетен конкурс във Варна през 1964, златен орден от балетния конкурс в Осака, Япония, премията „ Анна Павлова “ от Френската академия за танц и други

Първите артистични изяви на Иван Тенев са като художник. Автор е на 2 независими изложения „ Карикатура “, взе участие в национални и интернационалните представяния. Печели български и интернационалните награди за афиш и подигравка. От 1980 година стартира да написа текстове на песни за някои от най-известните и обичани български реализатори и бързо печели признанието на публиката и на рецензията. Носител е на голям брой награди и оценки, измежду които огромната премия „ Златният Орфей “ – 1986 г.; огромната премия „ Мелодия на годината “ – 1988 г.; Голямата премия „ Бургас и морето “ – 2013 г.; премията за изцяло творчество на 20-ия Юбилеен конкурс „ Златен кестен “ и други Носител е на медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – втора степен. Наскоро той означи и своя 70-годишен празник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР