София. Докато в световен мащаб разпространението на COVID-19 настъпваше, в

...
София. Докато в световен мащаб разпространението на COVID-19 настъпваше, в
Коментари Харесай

История на успеха: Мерките на Американския университет в България срещу COVID-19

София. Докато в международен мащаб разпространяването на COVID-19 настъпваше, в кампуса на Американския университет в България (АУБ) бяха регистрирани единствено 15 случая през цялата академична година. Вирусът не се предаваше от членове на общността, тъй като изолираните и епизодични случаи бяха разпознати в точния момент, което не разреши разпространяване на вируса, както в общежитията, по този начин и в класните стаи. Това може да звучи като индивидуален случай, само че в действителност АУБ ни учи на значими уроци за справяне с пандемията, както и с евентуални бъдещи закани за здравето. Това се показва в публикация, готова от доктор Славейко Джамбазов, Йоанна Вутова, НТА ООД (www.hta.bg), изпратена до медиите от Interimage.bg .

Урок #1: Обществената сигурност преди всичко
Като университет с към 1000 студенти от 40 разнообразни страни, професори от 5 континента и многолюден кампус, АУБ трябваше да вземе някои сложни решения през март 2020 година Когато българското държавно управление разгласи за първи път локдауна на 13-ти март, ограничавайки пътуванията и обществените действия, никой не подозираше какви други рестрикции биха последвали и какъв брой дълго биха траяли.
Това бяха неприятни вести за университета. Същността на АУБ се крие в оживената атмосфера в кампуса, богата на студентски интензивности и събития. Краят на пролетния учебен срок е кулминационната точка на студентския дух, изпълнен с грандиозни всеобщи събития, надпревари, гост-лектори и университетски конференции. Какво би бил АУБ без непокътнатата си марка студентски действия и динамичното си всекидневие?
Междувременно, различен, и то по-страшен, въпрос, изплува в съзнанието на екипа: Какво ще се случи с пътуванията и по какъв начин да се действа с всички интернационалните студенти? Ръководството на университета избра да премине напълно към онлайн образование макар рисковете и евентуалните финансови загуби. АУБ взе това решение преди всички останали университети в България заради две съществени аргументи: с цел да резервира здравето на общността и да даде на студентите (особено на чуждестранните) право на избор: да могат да се върнат по домовете си без да прекъсват следването си.
„ За нас най-важният приоритет беше да защитим здравето на преподавателите, чиновниците и студентите, “ показа Робърт Уайт, вр.и.д. зам.-ректор по университетските въпроси на АУБ. „ Вторият ни приоритет беше да поддържаме активността на университета жива. “
Президентът на АУБ доктор Дейвид Еванс дружно с албанския дипломат помогнаха на 13 студенти от Албания и на един студент от Черна гора да се приберат у дома безвредно със особено нает рейс. На студентите, които бяха възпрепятствани да летят до страните си, беше разрешено да останат в кампуса.
„ През пролетта на 2020 най-голямото ни предизвикателство беше да решим дали лекциите да преминат онлайн, “ сподели Уайт. „ Като погледнем обратно, взехме вярното решение. Но вярното решение не беше явно в оня ден. Поехме голям риск. Когато избрахме тази посока, към момента нямаше никакви регистрирани случаи в България и множеството университети трябваше занапред да решат дали да минат към онлайн метода на преподаване. Голяма част от нашите преподаватели в никакъв случай преди този момент не бяха водили лекции онлайн. Можехме да преместим часовете в Zoom и след няколко седмици да осъзнаем, че сме прекалили с реакциите си. “

Урок #2: Адаптирайте се бързо
Университетът бързо провежда нововъведенията по онлайн и хибридно образование, като закупи съоръжение и образова студентите и преподавателите.
„ Подготвяйки се за есента на 2020, през лятото бяхме изправени пред три съществени провокации, “ показа Уайт. „ Първото беше да решим дали да останем напълно онлайн или да доведем студентите назад в общежитията. До този миг към този момент имахме добра визия по какъв начин се популяризира вируса. Затова при започване на лятото преценихме, че можем да развием политика за минимизиране на риска от разпространяването на COVID-19в кампуса. По-голямото предизвикателство беше логистичното осъществяване на проекта за хибриден учебен срок. Наложи се да снабдим всички класни стаи с камери и микрофони. Нямахме задоволително наличност на този вид съоръжение, защото компании и университети по целия свят също правеха всеобщи поръчки. В началото ни споделиха, че оборудването няма да дойде по-рано от шестата седмица след започването на семестъра. Свързах се с офиса на Logitech и те обилно се съгласиха да употребяват логистичния си екип да намерят устройства от разнообразни региони на Европа. Накрая, успяхме да получим новото съоръжение, да го инсталираме и бяхме подготвени за работа една седмица преди първия хибриден клас. Поканих гост-лектори и проведох семинари за нашите преподаватели за другите техники и способи за водене на сполучливи хибридни лекции. “

Урок #3: Ключът е в публичната взаимност
Успехът на АУБ в превъзмогването на компликациите от международната пандемия нямаше да е вероятен без общите старания на цялата академична общественост – администрация, чиновници, преподаватели, студенти, ученици и членове на борда.
Целият научен състав работеше без отмора, с цел да се приготви за новия модел на преподаване и да обезпечи сигурността в университета. Студентите прецизно съблюдаваха ограниченията за сигурност, осъзнавайки изцяло отговорността към по-уязвимите членове на общността. Служителите, виновни за почистването, столовата и защитата продължиха работата си безрезервно, макар че доста от тях попадаха във високорисковите групи. Ръководството на университета не освободи нито един чиновник макар забележимия спад на работата и финансовите загуби. Асоциацията на възпитаниците на АУБ, дружно с администрацията, бързо проведоха Фонд за подкрепяне на студенти и Фонд за изключителни обстановки в помощ на всички, чиито проекти за лятна работа в Съединени американски щати не се реализираха и не съумяха да заминат.
Здравният център на АУБ изигра основна роля в обезпечаването на сигурност за общността, с помощта на неговия шеф доктор Венцислав Даскалов, който провежда безконтролен развой на тестване. Когато имаше лимитиран брой ваксини, администрацията на здравния център избра да даде приоритет на рисковите групи.

Урок #4: Комуникация, връзка и отново връзка
Може би най-големият бизнес урок, който научихме от пандемията, е че положителната връзка не трябва да се подценява. Ръководството на университета разбра значимостта от непрекъснатото и транспарантно информиране за обстановката с COVID-19 в кампуса и в страната. Маркетинговият екип на АУБ създаваше публикации и видео материали, които да осведомят студентите за заканите от вируса и да ги подбуден да съблюдават ограниченията за сигурност.
Когато стана ясно, че няма да може да осъществя обичайна гала по завършването напролет на 2020, университетът снима и излъчи онлайн видео, на което ученици, преподаватели, членове на борда и американският дипломат в България пожелаха триумф на завършващите.

Урок #5: Доверете се на науката
Доверието към науката се оказа от изключителна значимост при взимането на верните решения. „ Използвахме научно аргументиран метод, “ споделя Уайт. „ Разбрахме, че коронавирусът има характерна природа и учените съумяха да разпознават по какъв начин тъкмо се популяризира. Веднъж щом се доближи до тези открития, беше елементарно да се дефинират дейностите, които да ни предпазят от COVID-19. Наред с другите неща, инсталирахме пречистватели за въздух във всички аудитории, когато стана ясно, че въздушно-капковият път е главен за заразяване с вируса. Всяка седмица управлението на университета се събираше онлайн, с цел да се разисква най-подходящите ограничения. Взимахме решенията с консенсус, “ добавя заместител ректора. „ Обсъждахме задълбочено проектите си преди да вземем финалното решение по даден въпрос. “
С началото на антиваксинационните акции в България и по света, университетът предприе дейности, с цел да помогне на общността да направи осведомен избор. Д-р Даскалов даде изявление по отношение на имунизациите, а президентът и зам.-ректорът на АУБ бяха първите, които се имунизираха за образец на всички.
Посланието на Робърт Уайт към студентите, които се завръщат в общежитията идващия учебен срок е малко: „ Ваксинирайте се. Можем да имаме един естествен учебен срок, единствено в случай че множеството студенти се имунизират. “
И защото по-голямата част от университетската общественост е подготвена да получи имунизацията, наподобява, че животът в АУБ ще се върне към естественото през есента на 2021. Но по-важното е, че духът на университета, към този момент потвърдено, не е стеснен единствено до физическото място на кампуса в Благоевград. Както сподели Ораз Керейбаев, представителят на студентската общественост по време на хибридната гала по завършването през май 2021: „ Сега осъзнаваме какво прави АУБ „ нашето място “, даже когато не можем да бъдем тук в реалност. “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР