София. Дигитализацията на икономиката изисква и законодателни промени. Това каза

...
София. Дигитализацията на икономиката изисква и законодателни промени. Това каза
Коментари Харесай

Благовест Кирилов, БСП: Дигитализацията на икономиката изисква и законодателни промени

София. Дигитализацията на стопанската система изисква и законодателни промени. Това сподели Благовест Кирилов, депутат от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ в 45 Народно събрание, бизнесмен в областта на осведомителните технологии и изнесените услуги, за предаването „ Софийска естрада “ на Радио „ Фокус “ , във връзка предлагането на Българска социалистическа партия за основаване на парламентарна комисия по цифровизация. По думите му законодателството в областта на цифровите технологии има крещяща нужда и от синхронизиране с европейското. „ Освен това би трябвало да създадем законови промени и начинания, с цел да догоним индикатори, като да вземем за пример иновативност в изискванията на стартиралия бизнес, бизнес с висока добавена стойност и най-много по-бързи темпове на цифровизация на стопанската система “, уточни специалистът.
Той напомни, че секторът на осведомителните технологии в България е най-бързоразвиващият се в нашата стопанска система в последните 3 години. „ Има растеж над 22%, като се чака в идващите 3 години да образува към 7.6% като дял от Брутният вътрешен продукт на страната. Това значи, че би трябвало да се обърне задоволително внимание, още повече, че секторът е обвързван с всички останали от стопанската система, както и с всички стратегии за бъдещо развиване и на Европейския съюз, и на международно равнище. Точно по тази причина ще предложим основаването на непрекъсната комисия за цифровизация, осведомителни технологии и нововъведения към 45-тото Народно заседание, която да работи в направлението на осведомителни и информационни технологии “, разяснява Благовест Кирилов.
Той посочи, че в Плана за възобновяване и резистентност дигитализацията и нововъведението са основни цели, тъй че е добре страната ни да е готова. Благовест Кирилов сподели още, че 20% от средствата в Плана за възобновяване и резистентност са фокусирани върху нововъведения. Освен тях 37% са с фокус върху зелена стопанска система, само че огромна част от зелената стопанска система се реализира точно посредством автоматизация, цифровизация и оптимизация на процесите. „ Дигитализацията и нововъведението са цели и в програмния интервал на Европейския съюз до 2027 година “, сподели още Благовест Кирилов.
България е на предпоследно място по показател за нововъведения в Европейския съюз и е на едно от последните места в областта на цифровата промяна на стопанската система, напомни националният представител от ПГ на Българска социалистическа партия. По думите му е нелогично да имаме голям капацитет, а въпреки това той да не се употребява дейно. И точно тук, съгласно специалиста, е ролята на страната, която би трябвало да направи нужното, с цел да подкрепи бранша. „ Дигитализацията оказва помощ добавената стойност за единица време осъществен труд да е по-висока. Ние би трябвало да се стремим точно към това – да имаме по-висока добавена стойност, да сътворяваме артикули, а освен услуги. Услугите би трябвало да обслужват тези артикули, които сътворяваме, защото по този начин построяваме цялостна инфраструктура в стопанската система. И тогава, несъмнено, ще се наложи и преквалификация на дадени фрагменти, само че работните места ще са там. “
Народният представител от Българска социалистическа партия е безапелационен, че в дълготраен проект актуализирането на технологиите в обичайните промишлености ще ги направи по-конкурентоспособни, което въпреки това пък ще помогне за основаването на нови работни места в тях. Освен това, секторът на осведомителните и информационните технологии като цяло би подкрепил развиването на стопанска система с по-висока добавена стойност.
Благовест Кирилов добави, че в Народното събрание има импортирано писмо от най-големите асоциации в IT бранша, които поддържат образуването на парламентарна комисия по цифровизация и приветстват това, че ще има по-голям фокус върху бранша. “Смятам, че всичките останали също ще се включат в това начинание, защото в тази ситуация концепцията е да се прави в контакти с бизнеса, с цел да може да защитим правата на всички и да дадем в действителност база за по-добро развиване в бъдещето ”, заключи Благовест Крилов. Той подчертава, че работата на сходна парламентарната комисия не трябва да бъде ограничавана единствено в границите на едно Народно заседание. По думите му тя би трябвало да работи най-малко в няколко Народното събрание напред.

Росица АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР