Не минава ден, в който Катрин Мъсгроув да не се

...
Не минава ден, в който Катрин Мъсгроув да не се
Коментари Харесай

Механизъм за действие при недоносени бебета спасява живота на стотици деца

Не минава ден, в който Катрин Мъсгроув да не се възхити на щерка си Джана. Момиченцето се ражда в 25-ата седмица от бременността на майка си и тежи едва 680 грама. Според Катрин това не е бил най-мечтания начин за начало живота и като майка.
Когато се роди, не съумях да я прегърна, тъй като беше толкоз дребна. Те я взеха и започнаха да следват контролния лист.
Катрин Масгроув, майка

Д-р Теджасви Чаудхари, заместник-директор на неонатологията в болничното заведение в Канбера, е съставил контролния лист, който Катрин споменава. Чаудхари пръв ще признае, че е захласнат от контролните описи. За него те са елементарни, лесни за потребление и могат да подобрят резултатите. Той е измислил контролния лист, с цел да може, когато се роди извънредно недоносено бебе, неонатологичният екип да знае какво тъкмо да направи. С помощта на листата личният състав знае къде да бъде, какво да прави и по кое време, което дава на новородените най-големи шансове да оцелеят.
Чувствам се добре да знам, че това, което вършим тук, нещо толкоз просто, може да окаже въздействие върху бебетата в международен мащаб.
Д-р Теджасви Чаудхари, заместник-директор на отделението по неонатология

През 2016 година описът на Чаудхари става част от общоприетия протокол. Оттогава насам процентът на смъртност непрекъснато понижава. И описът даже минава границите на Австралия. Той е открит онлайн от неонатологичен екип от Джакарта, който стартира да го ползва в работата си. Две години по-късно те виждат 15-процентно понижаване на смъртността при изключително недоносените новородени. Дъщерята на Катрин вече е на три години и половина. Въпреки това тя към момента е признателна и се чуди по какъв начин едно толкоз просто решение може да избави толкоз доста животи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР