София. Българското месо е предпочитано пред вноса от Европа, въпреки

...
София. Българското месо е предпочитано пред вноса от Европа, въпреки
Коментари Харесай

Владимир Иванов, ДКСБТ: Българското месо е предпочитано пред вноса от Европа, въпреки по-високата му цена

София. Българското месо е желано пред вноса от Европа, макар по-високата му цена. Това сподели за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите - Владимир Иванов. Той посочи, че има много проявления на месо, което е импорт от Европа и е с много по-ниска цена, само че изключително за прясна консумация - хората избират българското. Във връзка с това къде цената на храната е най-висока Владимир Иванов разяснява, че в София, Пловдив, Варна и Бургас цените са много по-ниски за съпоставяне с дребните градове, а като първенец в тази посока е град Благоевград.

„ Незнайно за какво подобен тъп логистика се повява там - подобен вид пазарни взаимоотношения, че постоянно ценовите нива са над общопазарните - това, което е особено за страната. В градовете, които обичайно създават пшеница в Северна България, нормално Враца, Шумен, Монтана - имаме най-ниските цени на брашно, надлежно и Варна. Съответно брашното е най-скъпо в градове като Пловдив, Бургас, само че пък захарта е най-евтина в най-големия град. Плодовете и зеленчуците тук-там на произвеждане са по-скъпи в сравнение с в град София. Това са естествени неща, свързани с логистиката и развиването на пазара – там, където има по-малко конкуренция и по-лошо развита логистика е обикновено да се следят и по-скъпи цени, т.е., за по-ниско качество по-висока цена да се заплаща “, сподели още той.

Владимир Иванов посочи, че инфлацията в пазара на храни за последните 9-10 години е сумарно към 11%, а повишаването на приходите е с много по-висок ритъм. Спрямо храните имаме нараснала покупателна дарба. Това не визира групи, които не са си повишили приходите през този интервал. От позиция на пазара на храни имаме повишаване на покупателната дарба и на търсенето, сподели още той.

Единственият артикул, който има сериозна девиация по отношение на предходната година, е олиото, и то напълно се дължи на неприятната годишна продукция през 2020 година, безапелационен бе Иванов.

„ Комбинирано с нарасналото търсене на международния пазар на слънчогледова лой, надлежно и по-високата цена на палмовото масло. Сега имаме тъкмо противоположната обстановка – имаме по-ниска цена на палмовото масло, доста малко търсене на слънчогледова лой, надлежно супер годишна продукция се чака в цяла Европа, в това число и в България, доста добра годишна продукция. И резултатът от всичко е, че към този момент се вижда едно контролиране на цената на равнища към 3-3.10 лева - 3.12 лева с наклонност за намаление. Естествено, този развой за намаление ще стане малко по-бавничко след прибиране на реколтата, и надлежно на реализирането на по-скъпите количества слънчогледово олио. При олиото обстановката се обяснява и жителите да чакат до края на годината лек постъпателен тренд надолу. Къде тъкмо ще стане равновесната цена, ще се види, само че нищо чудно да стигнем равнищата преди повишаването, т.е., равнища от към 700 $ за звук “, добави Владимир Иванов.

Вилислава ВЕТРЕНСКА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР