София. Българският Червен кръст, изпълнявайки своята мисия да работи за

...
София. Българският Червен кръст, изпълнявайки своята мисия да работи за
Коментари Харесай

БЧК продължава усилията си за насърчаване на обществото към ваксиниране срещу COVID-19

София. Българският Червен кръст, изпълнявайки своята задача да работи за запазване здравето и живота на българските жители, продължава и дейностите си в отговор на пандемията от COVID-19, оповестиха от БЧК. Организацията кандидатства с създадена сложна стратегия, която беше утвърдена и завоюва финансиране в размер на над 3 000 000 лева от Американската организация за интернационално развиване (USAID) посредством Глобалния зов на Международната Федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП).

На особено проведено събитие пред Централата на БЧК бе сложено началото на дейностите по програмата. В него участваха: проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването; Андриа Брулет-Родригез, заместник-посланик на Съединени американски щати в България; доктор Скендер Сила, представител на СЗО за България; акад. Христо Григоров, ръководител на БЧК; проф. доктор Красимир Гигов, общоприет шеф на БЧК и Деница Баръмова, началник на програмата.

Реализирането на програмата има за цел разширение на имунизационния обсег и подкрепяне на най-засегнатите общности от вируса, като дейностите ще бъдат приспособени и съобразени с усложнената обстановка по отношение на спора в Украйна и нуждата от подкрепяне на нови уязвими общности. Ще бъдат осъществени следните интензивности:

•Ще бъдат обезпечени 5 мобилни имунизационни пункта;
•На 52 000 души от уязвими групи, наранени от COVID-19, ще бъдат предоставени персонални хигиенични пакети;
•3 485 уязвими деца ще получат просветителни и креативен комплекти;
•Ще бъдат проведени промоции на здравето и здравни практики за ромски общности в страната взаимно с Националната мрежа на здравните медиатори;
•Ще продължи поддръжката за опазване на психологичното здраве на нуждаещи се посредством 1500 безвъзмездни психо-социални съвещания от квалифицирани психолози посредством горещата телефонна линия на Контактния център на БЧК и посредством онлайн чат бот за даване на настояща и достоверна информация.

„ Ваксинационното покритие в България не е на нужното равнище. Около 2 млн. души към момента не са се срещали с ковид, което значи, че не сме добре предпазени. Отпадането на ограниченията на този стадий е добра вест, само че не би трябвало да забравяме и не можем да бъдем спокойни, че епидемията отива към своя край и няма да се завърне още веднъж през есента. Вярваме, че посредством реализирането на тази виновна стратегия, Българският Червен кръст ще помогне на хиляди жители да изберат здравето пред страха и да се имунизират, както го направиха милиарди хора по света “, показа проф. доктор Красимир Гигов, общоприет шеф на Български Червен кръст, при откриването на дейностите по програмата.

В особено послание по случай стартирането на програмата Н. Пр. госпожа Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България, изрече своята поддръжка към напъните на БЧК с думите: „ Докато светът стартира да се възвръща от най-тежкия интервал на пандемията, би трябвало да останем бдителни и да продължим да пазим най-уязвимите сред нас от нова вълна от COVID-19 в България. Тази самодейност на Българския Червен кръст, финансирана от Американската организация за интернационално развиване (USAID), ще подкрепя непосредствено тези, които са в най-голяма потребност и ще продължи ефикасната работа, посредством която ще сложим завършек на тази пандемия. Заедно от ден на ден се приближаваме към успеха над COVID-19. “

„ Благодарим за поддръжката на USAID, благодарим за положителното съдействие с Български Червен кръст. Важно е да не стопираме да приказваме по тематиката за имунизациите против COVID-19, тъй като вирусът не си е тръгнал. Въпреки че от първи април към този момент не живеем в обстановка на изключителна епидемиологична конюнктура, коронавирусната зараза е към момента тук. Сега е времето да сме виновни. Водещи специалисти от целия свят предизвестяват, че може би ще има нова вълна през есента. Независимо дали това ще се случи или не – ние сме длъжни да създадем всичко допустимо за уязвимите групи, тъй че те да бъдат имунизирани “, сподели проф. Асена Сербезова, министър на опазването на здравето.
Министър Сербезова акцентира, че БЧК постоянно има сътрудник в лицето на Министерство на здравеопазването и изрази вяра взаимните старания за поощряване на имунизационния развой против COVID-19 в страната да дадат добър резултат. „ Ключова е работата с уязвимите групи от обществото и имам вяра, че плануваните в двете акции ограничения ще убедят повече български жители да се защитят от тежкото протичане на вируса “, добави проф. Сербезова.

С поддръжката на Международната Федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец, USAID и Посолство на Съединените американски щати в България, БЧК се стреми да доближи с надеждна информация до повече от 500 000 души и с непосредствено подкрепяне до над 55 000 души в цялата страна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР