София. България и Северна Македония подписаха Меморандум за разбирателство в

...
София. България и Северна Македония подписаха Меморандум за разбирателство в
Коментари Харесай

България и Северна Македония подписаха Меморандум за разбирателство в областта на младежта и спорта

София. България и Северна Македония подписаха Меморандум за съгласие в региона на младежта и спорта, оповестиха от Министерство на младежта и спорта . Министърът на младежта и спорта Радостин Василев и шефът на Агенцията за младежта и спорта на Северна Македония Наумче Мойсовски подписаха Меморандум за съгласие в региона на младежта и спорта. Целта е да бъде основана правно-нормативна рамка на двустранното съдействие, което да дава необятна основа за взаимоотношение в тези две сфери.

Министър Радостин Василев е безапелационен, че Република Северна Македония е значим сътрудник за България в областта на младежта и спорта, с капацитет за развиване и за градивно съдействие. “Вече две години изминаха откогато двете страни нямат настоящо съглашение за съдействие в региона на спорта. Два толкоз близки народа мъчно успяваха да доближат до съгласие и съм извънредно горделив, че подписваме този Меморандум за съгласие единствено 3 месеца след първата ни среща “, сподели министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

Според Меморандума ще бъде основана непрекъсната взаимна работна група сред България и Северна Македония, която ще включва представители на институционално равнище от двете страни. Тя ще заседава най-малко два пъти годишно, като в състава на работната група ще се включат и представители на националните юношески препоръки на двете страни. Целта на документа е да бъде стартирана интензивна обмяна на положителни практики за децентрализиране на младежката политика. Една от дилемите на двете страни ще бъде организирането на „ Младежко ревю “, в което неправителствени организации да имат опцията да показват своята активност и планове, по които работят с младежите. В сферата на спорта България и Северна Македония ще реализират обмяна на опит в ръководството на спортните учебни заведения, в организирането на олимпийска подготовка за спортистите ни, в построяването на спортна инфраструктура в всеобщия и учебния спорт. Ще бъде проведен и другарски футболен мач сред държавните управления на двете страни. Меморандумът е годен до 2027 година, като срокът на деяние ще бъде продължен автоматизирано с още пет години.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР