София. 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна

...
София. 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна
Коментари Харесай

Денят на Съединението ще бъде отбелязан с участието на представителни военни формирования в цялата страна на 6 септември

София. 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде маркирана тържествено в цялата страна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата . Тържествени мероприятия ще се проведат в доста обитаеми места с присъединяване на представителни военни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС), 68-ма бригада „ Специални сили “, Националната гвардейска част и други. Кулминацията на празничните прояви ще бъде тържествената инспекция (заря) в град Пловдив на площад „ Съединение “ на 6 септември от 20.30 часа. В нея ще вземат участие представителни блокове от 68-ма бригада „ Специални сили “, Сухопътните войски, авиобазите Граф Игнатиево и Крумово, Представителният духов оркестър на Военновъздушни сили. Ще участва началникът на защитата военачалник Андрей Боцев.
Днес от 20.30 часа в град Съединение ще се организира тържествена инспекция (заря), в която ще вземат участие представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Механизирана бригада. Също през днешния ден в Асеновград и района военнослужещи от военното формирование 24 490 ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев в града, на Конушенската чета в село Конуш и пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково.
В Деня на Съединението 6 септември представителни военни подразделения ще вземат участие в събития в цялата страна както следва:
В Пловдив от 10.00 часа в катедрален храм „ Света Богородица “ ще бъде отслужен церемониален молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов. Вечерта всички посетители ще участват на тържествената инспекция (заря) с присъединяване на 5 блока от гарнизон Пловдив.
От 10.30 часа в Стара Загора с церемониален боен обред ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на бранителите на Стара Загора в парк „ Пети октомври “;
От 10.30 часа в Ямбол военнослужещи от военното формирование 52 590 - Ямбол ще вземат присъединяване в обред по издигане на националното знаме и шествие до Паметника на героите, починали за националното избавление. Представителен блок от авиобаза Безмер ще взе участие в тържествена инспекция (заря) в града.
От 11.00 часа в Плевен с присъединяване на представителни подразделения от гарнизон Плевен ще се организира тържествена гала пред паметника на починалите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война в градската градина.
От 11.00 часа в Горна Оряховица с почетен часовой и поднасяне на венци и цветя внушителен блок от военното формирование 22 790 ще празнува празника пред „ Паметния знак на починалите във войните “.
От 11.00 часа военнослужещите от гарнизон Шумен ще поднесат венци и цветя пред паметника на починалите във войните шуменци.
От 09.00 часа в Хасково на площад „ Общински “ ще се състои обред по издигане на националния байрак, а от 11.00 часа на площад „ Свобода ” пред паметника на Незнайния боец - обред по полагане на венци и цветя с присъединяване на военнослужещи от военното формирование 52 740 от състава на 2-ра механизирана бригада.
От 11.00 часа в Сливен ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър.
В град Чирпан пред паметника на Съединението ще има церемониален обред по издигане на националния байрак и поднасяне на венци и цветя, в който ще вземат участие военнослужещи от военното формирование 24 620 – Свобода.
Във Варна от 09.30 часа ще се състои обред по полагане на венци и цветя на паметната плоча на Княз Александър І Батенберг, с присъединяване на командири на военни формирования от гарнизон Варна, Представителния духов оркестър на Военноморски сили и почетен часовой от ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров ”. Следва шествие до паметника на приморци, починали в Сръбско-българската война през 1885 година, където ще се състои обред за отдаване респект към починалите във войните за Съединението на България и полагане на венци и цветя.
В Бургас от 10.00 часа ще се организира боен обред по тържествено издигане на националното знаме на площад „ Атанас Сиреков ”. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще се състои боен обред по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски полк пред постройката на Военен клуб Бургас с присъединяване на представителна част на Военноморски сили от гарнизон Бургас.
Военнослужещи от Военноморски сили ще вземат присъединяване и на идващия ден 7 септември в Добрич в деянията по случай 102-рата годишнина от Добруджанската епопея. На 7 септември от 10.00 часа Представителният духов оркестър, почетен часовой и венценосци от Военноморски сили ще вземат участие във боен обред, отдаване на респект, полагане на венци и цветя и отслужване на панихида в памет на починалите войни пред паметника на военачалник Иван Колев – Освободителя на Добруджа.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР