Сочи. Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър

...
Сочи. Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър
Коментари Харесай

ТАСС: Путин и Вучич ще обсъдят цената на природния газ и ситуацията на Балканите в Сочи

Сочи. Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич ще проведат диалози в Сочи в четвъртък, осведоми ТАСС .

Както оповестиха в пресслужбата на Кремъл, на срещата се възнамерява да бъдат прегледани настоящи въпроси на руско-сръбското стратегическо партньорство в политическата, търговско-икономическата, културната и филантропичната сфера.

Очаква се водачите да обсъдят и битката с разпространяването на ковид и интернационалния дневен ред. Те ще обменят отзиви за обстановката на Балканите, в това число за вероятностите за споразумяване на косовския въпрос.

Очаквано друга тематика на срещата ще бъде цената на газа за Сърбия. Според Белград точно газовият въпрос, обстановката на Балканите и съответни планове за икономическо съдействие сред двете страни ще станат централни тематики на идните договаряния.

Дмитрий Песков, представител на съветския водач, по-рано означи, че това ще бъде доста значим диалог със „ съдружника и приятеля “ на Москва. „ Нашите двустранни връзки са от необикновен темперамент. Те са доста обемни във връзка с точките на взаимноизгодно двустранно съдействие и взаимоотношение - както търговско-икономическо, по този начин и капиталово и други. Всичко това, несъмнено, ще бъде в дневния ред “, той сподели.

Предстоящите диалози сред Путин и Вучич през последните седмици бяха съществена политическа тематика в Сърбия и на Балканите. Сръбският водач не крие, че срещата с съветския му сътрудник ще стане решаваща за по-нататъшното икономическо развиване на тази страна. Действащият контракт за доставка на съветски газ за Сърбия на цена от 270 $ за 1000 куб.м. изтича в края на годината. Темпът на икономическо развиване на Сърбия ще зависи от това каква цена ще получи републиката по новото съглашение, защото задграничните вложения в сръбската стопанска система, които демонстрираха растеж от 7,5% тази година, директно зависят от газификацията на страната.

Освен това договарянията на Вучич с Путин, чиято успеваемост в Сърбия ще се мери с равнището на цената на съветския газ, могат да окажат доста въздействие върху политическия рейтинг на сръбския водач преди идните президентски избори на 3 април, 2022 година В тази връзка Сърбия, като страна, която не се причисли към антируските наказания, макар натиска от Запада, както и оповестяването на военния си неутралитет и отхвърли да се причисли към НАТО, се надява на особено отношение от страна на Русия.

Тя е подготвена да подписа ново дълготрайно съглашение с опция за закупуване на 3 милиарда куб.м. съветски газ годишно в продължение на 10 години. В същото време сръбската страна се пробва да вземе поради обстоятелството, че нейното вътрешно ползване на газ се усилва годишно заради растежа на промишлеността и се пробва да обезпечи опцията за закупуване на спомагателни размери на ниски цени. Като първо предложение Белград получи от Москва цена от 780-790 $ за 1000 кубически метра, само че съгласно Вучич стопанската система на страната няма да може да го издържи.

Сръбски енергийни специалисти показаха внимателни прогнози, че цената на съветския газ за републиката ще бъде под 450 $ за 1000 кубически метра. В същото време специалисти и политици разпореждат всичките си очаквания на „ положителната воля “ на съветския водач.

Както означи Вучич, той също по този начин има намерение да разиска в детайли с Путин обстановката в Балканския район. На първо място, това е възходящото напрежение към Косово, където през есента обстановката внезапно ескалира на два пъти. В резултат на последното изостряне бяха ранени няколко десетки сърби, един е тежко ранен от изстрел.

Второ, сръбската страна е непрекъснато загрижена за все по-ясно изразените планове на Прищина да се сплоти с Албания. Подобен ход на управляващите на Косово на процедура би лишил Сърбия от всякаква вяра да върне своята територия. В тази връзка Вучич ще координира дейностите си с Москва за създаване на нова тактика за защита на сръбските елементи на Косово, както и за противопоставяне на концепцията за основаване на „ Велика Албания “ на Балканите.

Трето, обстановката е все по-напрегната в Босна и Херцеговина (БиХ), половината от популацията на която са сърби, живеещи в Република Сръбска. Ситуацията в страмата ескалира след решението на напускащия висш представител Валентин Инцко да внесе промени в наказателния кодекс на страната, които да забранят отричането на геноцида в Сребреница и възхвалата на военнопрестъпниците. В отговор управлението на Република Сръбска отхвърли да признае новият висш представител Кристиан Шмид, назначен без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, също отхвърли да взе участие в работата на управляващите на БиХ и разгласи желанието си да възвърне личната си войска.

Очаква се на срещата водачите да подпишат и пакет от двустранни съглашения, които ще усилят стокообмена сред двете страни.

Ключов документ ще бъде стратегическата сръбско-руска стратегия за икономическо развиване от 2021 до 2026 година Освен това се чака и подписването на два документа, които ще разрешат осъществяването на междуправителствено съглашение за съдействие при построяването на Център за високи технологии и нововъведения в Сърбия за здравно, научно, селскостопанско, индустриално и обществено развиване.

Съгласувани са последните детайлности за съглашението за предприятието „ Петрохемия “ (HIP Petrohemija), за закупуването на което сподели интерес Газпром петрол и въпросът за приватизацията на което беше разискван по време на съвещание на Руско-сръбската междуправителствена комисия по търговия, стопанска система, просвета и техническо съдействие на 7 октомври в Златибор (Сърбия).

Преди това Вучич е посещавал Русия пет пъти като президент на Сърбия. Първото сходно пътешестване се организира през декември 2017 година На договарянията, които се организираха в Москва на 19 декември и се водеха на съветски език, бяха разисквани тематиките за икономическото и военно-техническото съдействие и бяха решени редица газови въпроси.

Петото посещаване на Вучич в Русия се организира на 23-24 юни 2020 година Тогава той взе участие в тържествата в съветската столица във връзка честването на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война. Заради пандемията на ковид събитията бяха отсрочени от 9 май за 24 юни.

За последно Путин посети Сърбия преди пандемията през януари 2019 година Възможността за ново посещаване на президента на Руската федерация в тази страна се разисква от предходната година. Вучич неведнъж е канил съветския си сътрудник в Сърбия, само че заради разпространяването на ковид това пътешестване беше отсрочено. Песков по-рано увери, че времето за визитата на Путин в републиката ще бъде контрактувано доста бързо, незабавно щом епидемиологичната обстановка го разреши.

Руският президент неведнъж е изтъквал, че сред Москва и Белград са се развили специфични връзки, които „ имат богата история, се основават на вековно другарство, духовна общественост, обичаи на поддръжка и взаимопомощ “. В същото време, означи Путин, Русия и Сърбия построяват доста прагматично взаимоотношение, което се развива във всички направления.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР