Собственици на аптеки отбелязват, че има повишено търсене на йодни

...
Собственици на аптеки отбелязват, че има повишено търсене на йодни
Коментари Харесай

Българите изкупиха този медикамент от аптеките заради страх от ядрена война

Собственици на аптеки означават, че има нараснало търсене на йодни лекарства през последните няколко дни. А повода са опасения от нуклеарна война.

За последните 6 дни количествата от продадените йодни лекарства у нас се равнява на тези, които се продават нормално за цяла година.

" През последните 3-4 дни имаме 300% растеж на йодни тинктури, на келпа и на калиев йодид таблетки ", осведоми ръководителят на Асоциацията на аптеките Николай Костов пред Bulgaria On Air.

Повишеното търсене е поради информация за нараснал радиационен декор в региона на Чернобил. Място за суматоха няма и експертите поучават да не се приема йод без причина. 

" Българска академия на науките отговори на мой въпрос, че сега няма нараснала радиоактивност. Ето за какво споделям изрично за този миг - не би трябвало да се приема йод. При сигнал за повреда би трябвало да се одобряват тези таблетките първите 1-2 часа. След 5 часа тяхната успеваемост понижава 10 пъти ", посочи ендокринологът доктор Малина Петкова.

Всеки човек има друга потребност от йод за производството на своите йодни хормони. Колкото е по-млад човек, толкоз по-голяма потребност има, споделя ендокринологът. А хората със болести на щитовидната жлеза би трябвало да се съветват с доктор преди да одобряват такива лекарства.

Медикаментите на йодна основа се употребяват главно като добавки. А държавното управление отпусна 4 млн. лв. за допълнение на държавния запас, ще бъде платен и калиев йодид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР