Собственикът на чешката енергийна компания Energo-Pro - милиардерът Яромир Тесарж,

...
Собственикът на чешката енергийна компания Energo-Pro - милиардерът Яромир Тесарж,
Коментари Харесай

Чешки милиардер шокиран от избора на Гинка за купувач на ЧЕЗ

Собственикът на чешката енергийна компания Energo-Pro - милиардерът Яромир Тесарж, оспорва прозрачността на процедурата продажба на българските активи на ЧЕЗ в България.
Неговата компания в началото бе спрягана за съвсем сигурен покупател на бизнеса на съперника България, само че CEZ избра за покупател пазарджишката фамилна компания " Инерком груп ". Тя е едноличен собственост Гинка Върбакова. Активите на " Инерком груп " са извънредно скромни. За 2016 година те са на стойност от 90 000 лв., а сдружението е отчело загуба от 11 000 лв., написа economic.bg

" Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, в никакъв случай не съм срещал нещо такова ", сподели Тесарж, който е един от най-богатите чехи, се опита да купи българският бизнес на групата ЧЕЗ, само че не съумя.

Той е уверен, че това се е случило, тъй като процедурата за асортимент на покупател не е била транспарантна, написа той в писмо до чешкото сдружение.
Предприемачът поддържа своето писмо с разбор на BDO Advisory. Изследването на консултантска компания подлага на критика по-специално ЧЕЗ, че не дава на евентуалните купувачи един и същи достъп до информация. Това е и повода, заради която компанията му „ Енерго-про “ предлага по-малка сума за покупка от спечелилия на „ Инерком груп “.

„ Заключенията в отчета демонстрират, че процесът по продажба на активите явно е бил обиден от незадоволителна информация за оферентите, което затрудни позицията им и е по-малко евентуално да дадат допустимо най-хубавото предложение “, се споделя в отчета.
Собственикът на „ Енерго-Про “, който към този момент е на българския пазар и чиято дистрибуторска мрежа обслужва над един милион клиенти, счита, че държанието на ЧЕЗ в процеса на избор на покупател за аматьорско.

„ Процесът няма ясна тактика, която да стартира от началото до края. Неговата организация не съответства на размера на договорката и смисъла на актива. Начинът, по който беше стартиран, и ходът на обособените стадии не отговаряха на нормалните пазарни стандарти. Като цяло, процесът е неконкурентен за кандидат-купувачите, които могат да понижат желанието си за присъединяване по-нататък, и по този метод да се получи най-хубавата оферта “, написа в писмото Тесарж.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР