Стопкадри бТВПопулярен наш лекар направи брутален коментар на една неприятна

...
Стопкадри бТВПопулярен наш лекар направи брутален коментар на една неприятна
Коментари Харесай

Лекар: Парите за здраве стават повече, но смъртността остава висока

Стопкадри бТВ

Популярен наш доктор направи жесток коментар на една неприятна наклонност - парите за опазване на здравето у нас стават повече, а смъртността не понижава.

Според доктор Николай Болтаджиев, член на Надзорния съвет на НЗОК, в случай че се погледнат средствата за опазване на здравето през последните 10 години, те са се удвоили, дори и в случай че се смъкне инфлацията, те са два пъти повече.  

Статистическите индикатори обаче за тези 10 години, като  продължителност на живота и смъртност от лечими болести, както и детска смъртност, тези индикатори не са мръднали и стоят на едно място.



Според лекарят обяснението за това е неприятната системата.

Системата на опазване на здравето след измененията и след разпада на социализма в края на 90-те, се смени и тогава се заложи на една здравноосигурителна система, която беше доста позитивна. Изкопира се доста от разнообразни системи и беше позитивна, с наклонност да се развива в вярната посока, сподели в „ Лице в лице “ доктор Болтаджиев.  

Тя обаче се развива в противоположна посока и първо следим свръх администриране, свръх систематизиране на финансите по бюджетен метод и бюджетиране на системата. Ние гледаме, че здравноосигурителната система е един монопол, който е одържавен, тъй като това е един инструмент за възнаграждение на качеството на лекуване на болните. Тази система обаче стана със напълно други функционалности  - това е един държавен инструмент, към този момент и политически инструмент, за осъществяване на здравни политики, сподели още по бТВ доктор Николай Болтаджиев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР