Сняг, кокичета, невинност, сватбени рокли, бяла живопис, бял неон, прозрачност,

...
Сняг, кокичета, невинност, сватбени рокли, бяла живопис, бял неон, прозрачност,
Коментари Харесай

Проект „Бяла изложба“ в ONE gallery

Сняг, кокичета, непорочност, сватбени рокли, бяла живопис, бял неон, бистрота, бял сфинкс, бял пърформанс, светлина… Изразът “зимата идва ” свързваме със сняг и Рождество, само че също и с тъмнината, с дългата “Нощ на средновековието ”. “Бяла галерия ” се организира от време на време, редувайки се с “Черни картини от радостни събития ” – разумно, няма светлина без сянка. " Аз виждам бялото като метафора на женското, на упованието към дамата за неопетненост и смелостта да се “опетниш ” сама ". Бялото облекло стана също много политическо през последните години. Много дами с позиция, като Александрия Окасио-Кортес, се появяват обществено в бели облекла, като знак на новото начало, мощ и взаимност с идеята на суфражетките.

Темата с “Ф ” има неприятна популярност поради художничките, които следват Ф-движението като по учебник и се пробват да постановат някакъв заучен и неоткровен морал. За разлика от тях Искра Благоева интерпретира половите въпроси и живее живота си по своя лична логичност, като поправя и преправя нормите на Ф-учението както ѝ е комфортно. Като да вземем за пример да продължава да харесва, даже да обожава мъжете и да ги разиграва на комар. 

Първите две издания на “Бяла галерия ” са независими планове на Искра Благоева. Този път тя употребява качествата си да увлича хората в взаимни начинания и образува малко художествено общество. На пръв взор наподобява, че желанието ѝ е тя да бъде куратор на изложбата, само че в метода по който го прави има освен това от “ох, цяла заран съм на телефона ” или “още не сме решили размерите на постамента ”. Както провежда, смесва и замесва другарски, професионални и роднински взаимоотношения в всякакви действия, по същия метод и посредством изложбата компенсира изчезналото директно другарство в по този начин наречения “художествен живот ”. Официалният длъжностен звук тук не върви. Така самите дейности по организацията получават характерности на художествено произведение.     

След Варна (Contemporary Space) и Пловдив (Cu29 Gallery) Искра Благоева показва за трети път своя план „ Бяла галерия “ в ONE gallery. Този път вместо независима галерия авторката взема решение да работи в екип от близки до нейното светоусещане модерни създатели, които уголемяват и допълват образното усещане.

В плана вземат участие: Искра Благоева, Нина Благоева, Стела Василева, Александър Габровски, Боряна Петкова, Даниела Радева/Искра Благоева, Симеон Симеонов и Валентина Траянова
Изложбата може да бъде забелязана до 7 май 2021 година в ONE gallery, София.Официално разкриване: 8 април, 17:00 – 20:00 ч.Dress code: черноСнимки – ONE gallery
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР