Снимка: PexelsМинистерството на правосъдието предлага редица промени в Закона за

...
Снимка: PexelsМинистерството на правосъдието предлага редица промени в Закона за
Коментари Харесай

Предлагат кодът по БУЛСТАТ за хора със свободни професии вече да не е ЕГН-то им

Снимка: Pexels

Министерството на правораздаването предлага редица промени в Закона за указател БУЛСТАТ (ЗРБ), които ще доведат до по-добра отбрана на персоналните данни на физическите лица, регистрирани по БУЛСТАТ, оповестява.

Промяната е обусловена от нуждата от адаптиране и вземане предвид на някои разпореждания в сходство с правилата, свързани с обработването на персоналните данни, заложени в Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016.

В момента кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна специалност или занаятчийска активност, и на другите физически лица - осигурители, е 10-значен и съответствува с единния цивилен номер (ЕГН), надлежно с персоналния номер на чужденец (ЛНЧ), които съставляват персонални данни по смисъла на Общия правилник по отношение на отбраната на данните. Затова се предлага превръщане на кода по БУЛСТАТ за физическите лица от 10-значен на 9-значен.

Въз основа на направено авансово изследване от Агенцията по вписванията се планува прекосяването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН, към регистрация по различен ЕИК номер да стане автоматизирано в границите на временен интервал от четиринадесет месеца.

Тези промени ще подобрят правната сигурност в комерсиалния оборот посредством обезпечаването на отбрана на персоналните данни на физическите лица при тяхното култивиране - обезпечаване на законосъобразно, добросъвестно и транспарантно култивиране на данните, означават от държавната пресслужба.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР