Българка направи нещо страхотно зад граница.Българка отиде в Швеция и

...
Българка направи нещо страхотно зад граница.Българка отиде в Швеция и
Коментари Харесай

Българка спаси от затваряне училище в град до Стокхолм

Българка направи нещо ужасно зад граница.

Българка отиде в Швеция и избави от затваряне местно училище. Успехът на учениците бил сериозно невисок, дисциплинираност липсва, а учителите напускали стремглаво.Тя е и опровергаване на думите, че една птичка пролет не прави. Хвърля се към това, от което всички бягат, и го опитомява. Българката от Ахелой с шведска фамилия - Кремена Сьодерстрьом.

„ Моите възпитаници ми споделят Креми или Кремена. Точно като другарка. И в действителност освен към мен, а към всички останали. Формата " Вие " не съществува като форма на послание ”, споделя Кремена Сьодерстрьом. Българлата отива в Швеция като учителка без да мечтае в миналото да става шеф. Но преди четири години чува за едно учебно заведение пред затваряне. То е в дребен град покрай столицата, споделя Нова Тв.

„ Споменаха, че има едно учебно заведение в този град, което не е било в положително положение, някои от учениците имаха доста неприятни оценки. Просто учебното заведение е надали не пред затваряне. И аз в първия миг взех решение, че няма да аплайвам за това учебно заведение, само че лека-полека взех решение, че би трябвало да опитам непременно. Исках да основа смяна. Това може би е била някаква вътрешна потребност да потвърдя, че и ние българите също можем да успеем. Имаме нещо, което и другите го нямат ”, споделя Кремена. За 10 години 4 шефове преди нея, са пробвали да основат смяна. И всички до един са избягали, написа frognews.bg.

Тя споделя че най-малко 30% от учителите не са вярвали, че ще успее. Но Кремена все отново " влиза " в обувките на шеф. Но даже ниските и упования се оказват прекомерно високи. „ Влизам в учебното заведение и виждам 15 възпитаници от 9 клас, които са обкръжили един преподавател. Ако учителят ги е помолил да изоставен учебното заведение, учениците отхвърлят и някак се държат по-заплашващо. Не чаках да видя такова нещо в Швеция ”, сподели още Кремена. Тя е първият шеф, който вкарва и дисциплинираност в това учебно заведение. И не, тайната не е в повишението на тона.

„ Според мен силата е в това, да овладееш обстановката с съдбоносен звук, само че без крещене. Да не крещиш, не е да си отстъпчив и да не показваш какво би трябвало да се получи. Аз непрекъснато държа да имам контакт с родителите и от време на време съм викала същите родители по 3 пъти дневно. Това е доста значимо ”, уверена е българката.

И макар че звучи непоклатима, и Кремена се е прибирала у дома, треперейки. „ Това беше единственият случай, в който се замислих дали да остана или да не напусна. Когато един от учениците пристигна и ми сподели " Дъщеря ти се споделя Виктория, нали? " И тя учи в еди-кое си учебно заведение. Когато чуеш, че някой загатва името на детето ти, къде учи по какъв начин се споделя – не е прелестно. Точно в този миг може би аз си пристигнах и споделих на мъжа си и му споделих, че не съм сигурна дали си заслужава ”, напомня си Кремена. Тя поема длъжността на шеф на учебното заведение при 60% двойкаджии, а четири години по-късно процентът на слабите оценки, е към 25%.

„ Доста честичко си мисля сега, че тези познания, които имам и това, което съм натрупала тук – може би бих могла да допринеса и в България. Абсолютно допустимо е да го направя и в България ”, уверена е Кремена. Но към този момент остава в Швеция – известна като българката, която сподели на шведите по какъв начин се прави. Като ходещата смяна, която е влюбена в изречението „ Няма да успееш ”. И някак постоянно съумява.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР