Снимка: Петел, архивДвете най-големи обединения в туризма – Алиансът на

...
Снимка: Петел, архивДвете най-големи обединения в туризма – Алиансът на
Коментари Харесай

Създадоха Национален кризисен щаб за спасение на туризма

Снимка: Петел, списък

Двете най-големи обединявания в туризма – Алиансът на туристическата промишленост в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) подписаха Меморандум за съдействие и общи дейности и сътвориха Национален спешен щаб за избавление на туризма. Те сплотяват напъните, опита и професионалната си експертиза, предприемайки общи дейности за оцеляване на сектора и опазване на заетите в структуроопределящия за българската стопанска система бранш в тежките условия на световна пандемия и последствията от нея за българския туристически бизнес.

За задачата се основава и Национален спешен щаб за избавление на туризма, който да сплоти напъните на бизнеса и да координира дейностите на другите му представители за отбрана на ползите му. Като от двете организации акцентират, че дейностите им нямат да имат политически темперамент и с тях няма да се преследват политически цели.

От АТИБ и КБТБ упорстват да не се лимитира работата и да се затварят търговски обекти безпринципно и със заповеди от през днешния ден за на следващия ден. И са безапелационни, че ще защитят правата и ползите си с всички разрешени от закона средства.

Предвид сложната обстановка, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от рецесията и в синхрон с европейската процедура, би трябвало да се одобри оставането на Данък добавена стойност за заведенията за публично хранене в размер на 9 на 100 безсрочно, както и за другите типове туризъм, чиято 9-процентна ставка на Данък добавена стойност изтича в края на 2021 година, акцентират още от АТИБ и КБТБ. Такъв метод е в синхрон с европейските практики, признати съгласно уязвимостта на туристическия бранш от пандемичната рецесия.

При взимане на групово решение, Щабът може да преглежда и да координира дейности сред участващите страни и по други значими, предпочитани и спешни въпроси, касаещи оцеляването и просперитета на туристическия бранш в България, като: националната реклама; концесиите на плажовете и ски пистите; цената на тока; сезонните служащи и други, акцентират още от организацията.

Представителите на бизнеса са безапелационни, че ще продължат да бъдат в непрекъсната протестна подготвеност и ще защитят ползите на туристическия отрасъл с всички разрешени от закона средства, в това число и посредством обединени дейности с всички други представители на сектора, както и с подкрепящите туризма браншове.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР