Снимка на кината в числа 2.18 млн. билета са продадени

...
Снимка на кината в числа 2.18 млн. билета са продадени
Коментари Харесай

Българските киносалони отново се запълват

Снимка на кината в цифри 2.18 млн. билета са продадени за полугодието на 2023 година, или годишен растеж от над 23%.Приходите порастват до 26.6 млн. лева, или с 41% повече по отношение на януари - юни на 2022 година 68 кина с 207 екрана и с общо 40 365 места е имало в България към май тази годинаНад половината седалки са в 14 огромни мултиплекса с общо 134 зали . Най-много са в Cinema City в Mall of Sofia, веригата е водач и при екраните - 14 в Paradise Center.Cinema City има 77 зали в страната, следва я " Кино Арена " с 41 .
След коронавирус потъването ползата на феновете към киносалоните се подвига с двуцифрени растежи, а бизнесът генерира доста по-високи доходи около инфлацията и в билетите, които към този момент приблизително са по 12 лева

Топ 10 кината предстоящо са в моловете, а един огромен състезател - Cinema City, със своите седем местоположения държи 45% от приходите от билети със своите 12 млн. лева доходи за полугодието. Това демонстрират данните на Националния кино център (НФЦ), предоставени на " Капитал ".
Реклама
Ръстовете още не догонват пиковите предковидни години, само че това може да е реалност към края на 2023 година Първо, тъй като лятото и Коледа са мощните интервали, и второ - двата шлагера " Опенхаймер " и " Барби ", бяха през юли

(данни за 2022 г.) (данни за първата половина на 2022 г.) (данни за 2021 г.)

Вечното трио Едри пренареждания и изненади измежду фирмите в бранша няма. Лидер по най-вече продадени билети е предстоящо най-голямата верига - Cinema City. В нейните седем мултиплекса са продадени над 906 хиляди билета, а приходите от тях са съвсем 12 млн. лева От тях една четвърт - в обекта ѝ в Paradise Center в София. Важното развиване към веригата, която е водач и в Централна и Източна Европа, е какво ще се случи със притежателя й - Cineworld, който влезе в процедура по отбрана от кредитори, само че съумя да излезе преди месец с преструктурирани задължения и ново финансиране.

Киното на индийската Cine grand в Ring Мall на столичното околовръстно отстъпва до третата позиция със 151 хиляди продадени билета. Но другият ѝ обект в страната - в Park Сеnter, усилва продадените си билети с 19%.
Реклама
И българската верига " Кино Арена " е с две кина в топ 10. Компанията в последно време се разраства из страната. На 37-ма позиция влиза новооткритото ѝ кино в Кърджали, то се намира в новооткрит ритейл парк на пътя за Маказа и гръцката граница. В края на годината или при започване на 2024 година ще бъде открит салон в DS park в Добрич. Веригата възнамерява до края на 2023 година разкриване на втори обект в Пловдив, в Plovdiv Plaza mall, както и в столичния Mega Mall, който неотдавна смени притежателя си.

Четвърти състезател в София И до момента в който трите огромни играча в страната не дадоха отговор на въпросите на " Капитал ", четвърта верига, която до скоро се развиваше в по-малките обитаеми места - Cineland, описа пред медията за проектите си и навлизането в София. Дотук тя има кина в Плевен, Велико Търново, Карлово и Търговище, летни в Ахтопол и Китен по морето, както и на летния спектакъл във Велико Търново. В края на 2021 година веригата открива собствен обект и в Mall Pernik, а неотдавна бе оповестено стъпване през ноември 2023 и в столицата с обект в овакантеното от " Кино Арена " място в Bulgaria Mall.

Още преди слагането на началото на веригата съдружниците в нея имат история в киноразпространението. През 1995 година в София отваря първото частно кино-кафе " Централ ", а съдружници в него са Божидар Илиев, неговата сестра и тяхна другарка. " Малко по-късно към екипа се причисли сегашният ми съучастник (в Cineland - бел. ред.) Янаки Дерменджиев, с който открихме кино " Роял ", което пък беше първото кино с дигитален тон, " споделя Илиев. През 2002 година получават предложение да се включат в " Кино Арена " на Стефан Минчев. След няколко години, през 2008 година, Илиев става " шеф на сдружението, което оперира всички кинокомплекси на веригата ". Той е на тази позиция до напускането му през 2013 година

В края на 2014 година с негов сътрудник получава предложение да наеме и развива киносалон в Габрово. " Така при започване на 2015 отворихме първото си кино ", а редом с това Дерменджиев отваря кино в Търговище. След това идва ред на киното в Карлово, това в Плевен, както и " концепцията да възстановим емблематичното великотърновско кино ИскрЪ (както го назовават търновчани). Преди месец изплатихме дефинитивно цялата инвестиция, а кино " Искра " се радва на голям интерес ", споделя Божидар Илиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР