снимка: БулфотоСвета Марина се приема като покровителка и на брака.

...
снимка: БулфотоСвета Марина се приема като покровителка и на брака.
Коментари Харесай

В третия ден на юлските Горещници - 17 юли, почитаме паметта на Света Марина

снимка: Булфото

Света Марина се приема като настойничка и на брака.

Имен ден празнуват Марин, Марина, Маринела.

В третия ден на юлските Горещници - 17 юли, християнската черква уважава паметта на Света Марина.

Света Марина е родена в Антиохия и е щерка на сановник идолопоклонник. От дребна тя е възпитавана от татко си в идолопоклонничество, само че решила да одобри християнството и да се покръсти.

Пръв неин гонител станал самият ѝ татко. Когато Марина е на 16 години, шефът на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения за това, че не желала да се откаже от вярата си. Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя още веднъж почнала да се моли да бъде покръстена и внезапно веригите към врата ѝ се раздрали и тайнствена светлина окъпала младото момиче. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена ария. След това била наказана на гибел и посечена с меч.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които имат вяра в нея, пророкува или дава препоръки какво да се направи, с цел да се спасят вярващите от заболявания и несгоди.

За българина тя е Огнена Марина, знак на небесния огън, настойничка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на престол, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР