Условията на Здравната каса за отпускане на специални медицински храни

...
Условията на Здравната каса за отпускане на специални медицински храни
Коментари Харесай

С жалба до съда: Оспорват условията за отпускане на медицински храни

Условията на Здравната каса за разпределяне на специфични медицински храни са дискриминационни и може да оставят тежко заболели хора без тях, сигнализират специалисти.

За казуса е сезиран и Върховният административен съд.

15-годишната Александра тежи едвам 18 кг. Майка й споделя, че с изключение на елементарна храна, приема и специфична здравна. Само по този метод може да наддаде.

„ С храната може да качи до 20, може би 21 кг. Тя има потребност да посети ортодонт, само че не можем да го създадем, тъй като тя би трябвало да е под анестезия. На нея не могат да ѝ сложат анестезия, тъй като са ѝ малко килограмите “, уточни майката Лилия Иванова.

Семейството не получава здравната храна по Здравна каса. За нея са им нужни над 1000 лева месечно. Набавят си я благодарение на донори.

От началото на май НЗОК трябваше да заплаща част от цената.
„ Ние не можем да задържим тежестта на детето. Щом я спрем - на втория ден можем да забележим, че тя смъква килограми. Аз с цел да се възползвам от тази храна, докторът, при който ще я заведа, той би трябвало да излъже, че тя е напълно на тази храна “, добавя майката.

До този проблем се стига поради условия на касата за разпределяне на медицинските храни в случаите на недохранване.

„ Първото е, че ще се отпускат храни на деца, които ще са напълно на ентерално хранене. Другият аршин, който е стеснителен и дискриминативен, е за пациентите над 18, за които се изисква епикриза за слагане на сонда или стома за тяхното хранене. За нас е доста мощно притеснително ние през днешния ден да кажем –„ Да, някои от фамилиите ще получат храни, а други няма да получат “, изясни Антоанета Иванова от Национална мрежа за децата.

Лекарите споделят, че и деца, и възрастни с редица диагнози имат потребност от тези храни. От Здравната каса обясниха, че напътствията за отпущането на медицинските храни се базират на експертни отзиви:

„ Ако съответните експертни препоръки имат възражения или оферти по отношение на смяна в напътствията (за определяне и разпределяне на диетични храни), те могат да дават публични мнения в НЗОК, като институцията се ангажира да ги прегледа “.

От Националната мрежа за децата, подкрепени от лекари, са изпратили писмо до фонда с искане изискванията да бъдат анулирани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР