Снимка: БулфотоПо брой на жертви трафикът с цел трудова експлоатация

...
Снимка: БулфотоПо брой на жертви трафикът с цел трудова експлоатация
Коментари Харесай

Шепа дела годишно срещу трафиканти на съвременни роби в България

Снимка: Булфото

По брой на жертви трафикът за трудова употреба в България е на второ място след половата употреба. Това уточни обмудсманът Мая Манолова на конгрес по тематиката, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите на омбудсмана закононарушенията, свързани с трафик за употреба се разпознават мъчно - средногодишно у нас към 20 са формираните наказателни производства, написа btvnovinite.bg. 

„ В нашата правна уредба няма формулировка на насилствен и наложителен труд, заради което правоприлагащите органи одобряват, че би трябвало да има наложително опасност или принуждение, с цел да бъде един труд насилствен ”, сподели прокурор Гергана Кюркчийска, административен началник и областен прокурор в районна прокуратура - Оряхово.

Людмил Попов от бранш " Трафик на хора " - ГДБОП заяви, че за предходната година има един потвърден и наказан случай на трафик на хора за трудова употреба – в софийска област в отглеждането на животни. „ Според нашите статистики преди всичко е трафикът на хора за полова употреба, на второ място - просията, а на трето - трафикът за трудова употреба ”, добави Попов.

Според Манолова най-сериозната причина за трудовата експлоатация е икономическото положение, безработицата в по-слабо развитите райони в страната, ниското обучение на част от популацията. Манолова напомни, че по различни данни работещите небогати у нас са сред 400 и 700 хиляди души.

Тя уточни и какви са актуалните форми на трудова употреба – неизплащане на заплатите (довело до над 3000 тъжби единствено до публичния защитник), проблеми по линия на изключителния труд и отчитането на работното време, прекарвано постоянно в доста тежки условия.

„ Терминът „ трудова употреба ” се изпари както в законодателството, по този начин и в говореното на институции ”, сподели Манолова. Според нея на политиците не им е комфортно да употребяват този тежък термин и го заменят с елегантни форми като „ нарушавания на трудовите права ”. 

Тя напомни, че по данни на Международната организация по труда в международен мащаб жертвите на трудова употреба са 21 милиона души, а приходите от трафик за трудова употреба се правят оценка годишно в границите на 3,5 милиарда евро по данни на Европол. 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР