Снимка БулфотоПияните и неправоспособни шофьори да бъдат съдени за измама,

...
Снимка БулфотоПияните и неправоспособни шофьори да бъдат съдени за измама,
Коментари Харесай

Нови промени в закона посичат не само фирканите шофьори и джигитите, но и пътниците им

Снимка Булфото

Пияните и неправоспособни водачи да бъдат съдени за машинация, а пасажерите им – за съучастничество. Това е едно от следващите оферти за смяна в Закона за придвижване по пътищата, които разискват от Комисията за пътна сигурност към Министерство на вътрешните работи, оповестява " Дарик ".

Според специалиста по пътна сигурност Алекси Кесяков сходно предложение надали ще влезе в действие, а по-скоро цели да притегли вниманието на водачите: " Това не се вписва в настоящата нормативна разпоредба, обаче вие да се сте видели някого, да вземем за пример в националния волейболен тим, пийнал над 1,2 промила, по какъв начин ще ви наподобява?! Не можем да си го представим, а в придвижването си го разрешаваме. На всичкото от горната страна и хора се качват да ги возим ".

Според друго предложение часовете за образование и кормуване би трябвало да се усилят от сегашните 31 на 50: " Предложението на Европейската комисия в една документи е, че часовете би трябвало да бъдат от 50 до 120. Експертите, които ще разискват по тези въпроси, при всички състояние би трябвало да оценят какво би трябвало да се направи, с цел да може хората, които получават книжки, да имат малко повече умения. Още повече, че приемането на брошура не значи, че се е научил да ръководи. Той още се чуди кое по-напред да направи като интервенция ".

Друга концепция е водачите да губят книжката си, в случай че провокират злополука на завой и да си я връщат единствено след полагане на изпит. Според Алекси Кесяков кандидат-шофьорите не се образоват задоволително за взимане на завои: " При всеки четвърти умрял в нашата страна от пътнотранспортно произшествие, то се е случило на завой. Значи завоят е уязвимо място, тъй като заради разпръскване или нещо друго човек влиза с по-голяма скорост и там го няма, там изпуска ръководството. Или забива в насрещния, или отива по допирателната отвън пътното платно. Много са те, всеки четвърти, над 1200 души за седем години са починали на завои. Това са едни и същи неточности. Явно, че при образованието и при тренировката взимане на завой не се образова ".

Министерство на вътрешните работи и Министерство на културата пък би трябвало да провеждат детски състезания за песни, есета и стихове на тематика сигурността по пътищата. Според Кесяков сходна мярка не е непотребна: " А кой да го научи да се движи безвредно? Ако излезе на балкона и няма парапет, ще го дърпаме. А като отиде на бордюра и изскочи на платното, не ни тормози толкоз. Това е заради обстоятелството, че не познава задоволително заплахите ".

Предложенията се разискват на Комисията за пътна сигурност към Министерство на вътрешните работи. Част от тях може да влязат в новия план за Закона за придвижване по пътищата, който се очакваше да бъде показан до края на годината.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР