Снимка БулфотоОбластната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен

...
Снимка БулфотоОбластната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен
Коментари Харесай

Евтанизираха 31 незаконно отглеждани домашни прасета

Снимка Булфото

Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в Плевен наложително евтанизира 31 домашни свине, които са отглеждани не регламентирано. Това заяви през днешния ден на съвещание на Областната епизоотична комисия шефът на дирекцията доктор Иван Йорданов, съобщи вести.бг.

Той посочи, че противозаконната активност е открита в селата Беглеж и Коиловци - селища, които попадат в зоната за биосигурност и са със възбрана за развъждане на домашни свине сега. На стопаните, които са нарушили условията, ОДБХ е съставила 4 акта.

Няма ново огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ в Плевенско през миналата седмица, уточни доктор Йорданов. Въпреки това ОДБХ упорства всички общини да дефинират места за вероятно евтанизиране на прасета при нужда. Мерките и определянето на местата за изкопаване на ями се съгласуват с Областната дирекция " Земеделие " и надлежно с министерството. При липса на общинска земя се позволява прилагане на земя, държавна благосъстоятелност. Около 4000 лв. коства изкопаването на една яма, а кметове оповестиха че срещат финансови усложнения при осъществяване на тази мярка.

Новите условия за развъждане на домашни свине в народен мащаб към този момент са известни, сподели доктор Йорданов. Той посочи, че се позволява в персоналните дворове да се отглеждат до три свине, които да са с потвърден генезис - закупени от ферми, които имат позволение да продават свине. Личните стопани ще могат да се грижат единствено за свине, които са за угояване. Забранено е развъждане в задните дворове на животни за разплод и прасета майки, акцентира доктор Иван Йорданов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в сайта
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР