Снимка БулфотоМинистерството на труда и социалната политика ще предложи още

...
Снимка БулфотоМинистерството на труда и социалната политика ще предложи още
Коментари Харесай

Сачева пред БТА: Повече родители ще получат еднократната помощ от 375 лева

Снимка Булфото

Министерството на труда и обществената политика ще предложи още един месец неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и застрахователен стаж за всички хора, които са употребили неплатен отпуск за 2020 година. Това ще стане със закона, който се чака да размени краткотрайния Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

В момента до 30 дни неплатен отпуск в една календарна година се признава за трудов стаж, от министерството ще предложат още 30 дни да могат да бъдат признавани за стаж поради актуалната обстановка.

През идната седмица ще се разшири и кръгът на родители, които ще получат еднократната помощ от 375 лв., като и тези, които не са употребили изцяло платения си отпуск, ще имат опция да се възползват от еднократната помощ от 375 лв.. До момента еднократната помощ се отпуска на родители на деца до 12 години, които са минимум 20 дни са в неплатен отпуск. Условие е и да са изчерпали платения си отпуск. Занапред това изискване няма да важи.

Ще се вдигне и възрастта на децата, чиито родители могат да аплайват - от 12 на 14 години. Причината за смяната е, че децата няма да бъдат връщани в детските градини и в учебните заведения. " Възнамеряваме да дадем опция и на самотни родители, останали без работа вследствие на рецесията, да могат да получат тази еднократна помощ от 375 лв. ", сподели министър Сачева. До този миг към 1200 са фамилиите, получили поддръжката.

В Закона, който се чака да размени Закона за изключителното състояние, ще бъде препоръчан текст да може да се кандидатства по мярката 60/40 и до 30 юни, заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. В момента срокът за кандидатстване е закрепен до края на изключителното състояние - 13 май.

" Ние ще предложим срокът да се удължи до края на юни, като досега ние покриваме разноски на работодатели за опазване на хората, които работят за тях, в интервала март-май, а в този момент ще има опция да се кандидатства още веднъж за три месеца, само че включваме и месец юни ", уточни Деница Сачева.

От началото на изключителното състояние новорегистрираните безработни са 91 201 души, като за същия интервал 18 127 са тези, които са почнали работа. Само през вчерашния ден 938 души са намерили ново работно място, сподели министър Деница Сачева. Попитана дали е допустимо поради увеличените периоди за регистрация на безработни след края на изключителното състояние броят на безработните да се усили, министър Сачева сподели, че всичко е допустимо, само че упованията й са, че с помощта на мярката 60/40 ще продължава да се следи спад на хората, които се записват като безработни. Спадът е резистентен през последните 12 дни, като във вчерашния ден записалите се като безработни, които споделят, че са освободени в резултат на рецесията, са 1167 души при пикове при започване на април сред 7 000 и 9000 души дневно, записали се като безработни, добави министърът на труда и обществената политика. Към края на март от 220 072 общо безработни, 131 566 са без право на обезщетение, а 20 410 са на минималното обезщетение за безработица. От началото на изключителното състояние 12 000 са хората без право на обезщетение, сочат данните на АЗ.

Деница Сачева посочи, че има упования, че по мярката 60/40 ще има още нови заявки и с помощта на нея ще се запазят още работни места.

До момента 119 072 служащи и чиновници ще запазят работните си места по схемата, демонстрират данните към вчерашна дата, сподели министър Сачева. Подадените заявки от работодатели са 8 499. За момента среднодневно за сред 9 и 10 000 служащи и чиновници се подават заявки от страна на работодателите. " Трудно е да се каже сега какъв е оптималният капацитет на мярката, тъй като тя е отворена сега за извънредно доста стопански действия ", сподели Сачева и добави, че обсегът на директно засегнатите със заповедта на здравния министър е към 300 000 души.

В Министерството на труда и обществената политика създават нова скица на стойност 85 милиона лв. по ОПРЧР, която ще даде опция за два месеца да се покриват 40 % от минималната работна заплата /290 лева/ и осигуровките към нея за към 300 000 души, директно наранени от рецесията.

Мярката занапред би трябвало да бъде контрактувана с Европейска комисия и още не мога да поема съответен ангажимент от коя дата ще почне да работи, сподели министър Сачева и добави, че тя ще е евентуално продължение на схемата 60/40 и ще се отнася до браншове, които са най-засегнати в резултат на рецесията от COVID-19.

По отношение на публичното неодобрение против това, че футболни клубове и ЦГМ, са кандидатствали за схемата 60/40, министър Сачева сподели, че мярката и законът не се направени за съответна компания или лице, тъй че всеки, който е правоимащ и е решил да упражни своето право, може да кандидатства. Тя напомни, че спортните клубове са затворени със заповедта на здравния министър. " Дали спортните клубове имат потребност от тези средства, е въпрос, който всеки ръководещ на сдружението преценя ", добави тя.

Попитана ще бъдат ли направени обявените преди изключителното състояние промени в Кодекса на труда във връзка с изключителния труд и други, министър Сачева сподели, че от МТСП ще ги предложат за публично разискване и за публични съвещания. " Кризата с короновируса попречва да вършим огромни срещи и работни групи, само че ще напавим съвещания със обществените сътрудници и ще ги обсъдим. Възнамеряваме доникъде на юни да ги внесем в Министерския съвет, а по-късно да продължат своя път в Народното събрание ", сподели тя.

По отношение на възможни промени във етапа на погашение на вторите пенсии, министър Сачева сподели, че на този стадий е стопирана работата по измененията в КСО, само че ще се възобнови в първия вероятен миг. Промените, които би трябвало да бъдат направени, ще се случат след разискване с доста заинтригувани страни, сподели министърът. Тя добави, че към този момент са готови текстове, свързани с етапа на погашение, като две са тематиките - едната с понижаване на коефициента на редукция, а другата за опция дали да се отвори, или не прозорец за хората, които са пропуснали опцията да трансферират парите си в Национален осигурителен институт, да получат подобен късмет при започване на идната година. Това ще бъдат решения, които евентуално ще се вземат във втората половина на годината, добави министърът на труда и обществената политика.

До момента няма случаи на деца, при които и двамата родители са настанени в болница поради ковид, сподели в отговор на въпрос министър Деница Сачева. По отношение на това по какъв начин биха се организирали случаи, в които и двамата родители са в неспособност да гледат децата заради заболяване и настаняване в болница, министър Сачева уточни, че преди всичко се приканва за взаимност от близкия и необятен фамилен кръг на заболелите. Ако е нужна някаква организация за краткотрайно настаняване на децата, тя ще бъде навреме направена, само че на този стадий няма такива случаи.

По отношение на организацията в обществените услуги, министър Сачева уточни, че през цялото време на рецесията от МТСП работят извънредно интензивно с НСОРБ, изпратени са инструкции за метода, по който би трябвало да се провежда работата в обществените заведения, бяха неразрешени свижданията и настаняванията в тях.

" От началото на седмицата обсъждахме с Националния оперативния щаб, а по предписание от през вчерашния ден на премиера ще бъдат направени всеобщи проби на личния състав в домовета за възрастни, в обществени услуги за хора с увреждания, в обществени услуги от резидентен вид. Ще бъдат направени 16-17 000 теста. Днес са били изпратени рекомендации от държавния здравен контрольор до всички заведения за дълготрайни грижи за предварителна защита на инфекциите в подтекста на Covid -19, сподели министър Сачева. От министерството ще дадат спомагателни указания при случаи на открити заболели консуматори, да има премествания, където е належащо. Преместванията могат да бъдат в друга общинска постройка, а при липса на такава да се употребява хотел на територията на общината. В рамките на този интервал ще може да се употребяват средствата от финансовия стандарт, без значение дали услугата е в общинска постройка или хотел.

Попитана дали ще се откри задоволително личен състав, министър Сачева сподели, че за момента това, което се пробват от МТСП и НСОРБ е да открият дали ще могат да се провеждат смени, дали ще е задоволителен личният състав, само че в случай че е належащо, ще се командирова личен състав от друго обитаемо място.

По отношение на спомагателните хонорари на обществените служащи на първа линия, министър Сачева сподели, че за март 2051 обществени служащи са получили спомагателни хонорари, планувани са и за април за към 2730 души. Допълнителен финансов тласък се дава и за работещи в Агенцията по заетостта и ГИТ на първа линия.

Данните за хората на обществено подкрепяне сочат, че през март хората, които получават месечни обществени помощи са 22 116, а през февруари са били 20 007.

Според министър Сачева наложително е директно след рецесията да се стартира диалог за работата в сивия бранш и вредата от нея. Трябва да се приказва по какъв начин да създадем по този начин, че стопанската система да е от ден на ден на ярко, изключително що се отнася за осигурителните права на хората, съобщи общественият министър. Защото, по думите на Сачева, освен в интервал на рецесия, само че и по всяко друго време хората имат потребност от обща взаимност, от сигурност, че ще бъдат подкрепени в интервали на краткотрайна нетрудоспособност. Затова е належащо всички да сме добросъвестни участници в солидарните обществени системи, съобщи министър Сачева. " Факт е, че сега не можем да помогнем на доста наши сънародници, които имат потребност от поддръжка, само че за жалост са работили без трудов контракт и без осигуровки в сивия бранш ", сподели министърът.

За организацията на работа след 13 май, тъй че да не се допусне заразяване на хора в индустриалния развой, министър Сачева сподели, че ограниченията, които са свързани с хигиенични правила, стерилизация и приложимост на маски ще продължат да работят. Това ще бъде належащо още известно време, до момента в който няма задоволително огромна сигурност, че можем да живеем и без защитните средства, сподели министърът. Тя добави, че евентуално предпазените форми на претовареност и гъвкавата претовареност в някои браншове ще би трябвало да се запазят и след края на изключителното състояние.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР