Снимка: БулфотоХлябът има основополагащо място в българския фолклор и цената

...
Снимка: БулфотоХлябът има основополагащо място в българския фолклор и цената
Коментари Харесай

Хлябът и месото у нас са сред най-евтините в Европа

Снимка: Булфото

Хлябът има основополагащо място в българския фолклор и цената му е една от най-деликатните тематики за обществото.

От Eurostat изнесоха любопитни данни, които би следвало да се харесат на родния консуматор, защото те ни слагат в позитивната рубрика измежду страните от Европейския съюз (ЕС), написа Канал 3.бг.

Оказва се, че през 2019 година у нас цената на зърното и хляба е била с 35% под междинната за Съюза. Наблюдава се известно приближаване до междинните стойности, по отношение на година по-рано, само че повишаването е пренебрежимо (38% през 2018 г.).

Цената на местото пък е на 34% под междинната за Европейски Съюз. Лошата вест тук е, че през 2018 година цената е била на 64% под междинната. Това се дължи значително на чумата по свинете, която вилня точно преди две години по нашите ширини.

България е на второ място по на ниска цена самун в Европейския съюз, отстъпвайки единствено на Румъния. Отново румънският пазар предлага по-добри цени за месото, само че там някъде е и Полша.

Най-скъпите месни артикули се оферират в Австрия, където цената е с 45% над междинното за Европейски Съюз.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР