Снимка Булфото, архивЗдравната ни система се нуждае от лечение, за

...
Снимка Булфото, архивЗдравната ни система се нуждае от лечение, за
Коментари Харесай

Президентът Радев: Здравната ни система трябва да развива таланта на медиците

Снимка Булфото, списък

Здравната ни система се нуждае от лекуване, с цел да бъде ефикасна и съхраняваща здравето на хората. Система, която да спре приключването на фрагменти и запаси, да направи работната среда по-сигурна и да даде опция медицинските експерти да развиват своя гений. Това съобщи президентът Румен Радев на гала на „ Дондуков “ 2 за отличаването с Почетния знак на президента на изтъкнати медицински експерти, оповестиха от  прессекретариата на президента . На награждаването участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът означи приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улеснение на достъпа до проучвания и съвещания в доболничната помощ. „ Сред нас са и хората, които оказват помощ да се роди нов живот, което ни дава и вяра за бъдещето ни като нация “, добави той и изрази признателност към наградените акушерки за грижата им за бъдещите майки и новородените деца. „ Днешната гала е самопризнание на цялото ни общество за вашия професионализъм и безрезервност. Тя е знак и за всички ваши сътрудници, отдадени на концепцията за правото на здраве за всеки “, акцентира в словото си Румен Радев.

От името на наградените доктор Гергана Николова благодари за признанието и високата оценка. Тя означи, че отличие заслужават всички български медици и посвети своята премия на медицинските експерти, изгубили живота си в миналата тежка година, спасявайки живота и здравето на своите пациенти.

След края на церемонията президентът и вицепрезидентът се срещнаха с отличените фамилни лекари и акушерки. Като проблеми на съсловията бяха посочени неналичието на електронизация в опазването на здравето, сериозната административната тежест върху експертите от доболничната помощ, застаряването на фрагментите, опциите за професионално развиване и незадоволителното финансирането на дейностите в извънболничната помощ. Според президента Румен Радев неравенствата в системата на опазването на здравето могат да се преодолеят посредством разумен механизъм за систематизиране на ресурсите.

В Рамките на церемонията на „ Дондуков “ 2 президентът награди: доктор Гергана Николова, фамилен доктор с над 30-годишен опит, отличена през 2018 година като Семеен доктор на годината от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България. Участник в планове на интернационалната филантропична организация „ Лекари без граници “; доктор Костадин Сотиров – общопрактикуващ доктор, един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив, и негов ръководител от 2017 година Активно работещ за електронизация в опазването на здравето, напъните му дават опция за началото на електронно направление за безвъзмезден PCR тест и електронна рецепта; доктор Георги Миндов – ръководител на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната лекарска гилдия на Българския лекарски съюз; доктор Румен Алексов – общопрактикуващ доктор и ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил; доцент Диана Димитрова – шеф на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, където се образоват акушерки; Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация и представител на България в годишните срещи на Европейската акушерска асоциация; Галя Добрикова – акушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ „ Канев “ в Русе, деен участник в организацията на следдипломното образование за акушерки;

По-рано през днешния ден президентът се срещна и отличи с Почетния знак на президента други осем медици и здравни експерти.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР