Снимка Булфото, архивБългарите са правили много по-малко бебета от нормалното

...
Снимка Булфото, архивБългарите са правили много по-малко бебета от нормалното
Коментари Харесай

Спад в броя на бебетата, заченати по време на ограниченията миналата година

Снимка Булфото, списък

Българите са правили доста по-малко бебета от естественото по време на първите ограничавания против ковид през предишния април, оповестява “Телеграф “, представен от . Окончателни данни за броя раждания за януари 2021 година, в който се раждат бебетата, заченати през април 2020 година, сочат очевидно понижаване, което на някои места надминава 30%.

Това е в пъти повече от намаляването на броя на ражданията през последните 10 години, което по данни на Национален статистически институт е към 3-4% годишно, написа изданието. Предварителни данни за броя раждания у нас през януари 2021 година Национален статистически институт ще разгласява по-късно през годината и те ще дадат повсеместен взор върху отражението на априлския локдаун върху раждаемостта. Първичните данни от родилните отделения в страната обаче демонстрират явна наклонност. Така да вземем за пример, в най-голямата АГ болница в София „ Майчин дом “ броят раждания през януари 2021 година е с цели 30% по-нисък от съответния брой година по-рано – 355 към 247 новородени.

Макар и не толкоз значими, понижения на броя родени бебета има и в частните лечебни заведения „ Надежда “ и „ Щерев “.

Огромен срив има и в родилното в МБАЛ-Благоевград. По-малко бебета в първия месец на годината са се родили още в Стара Загора, Шумен, Бургас и Пловдив. „ Въпреки че тези данни не са представителни, тъй като не обгръщат всички родилни отделения в страната, те въпреки всичко демонстрират някаква наклонност “, разяснява доцент Стоянка Черкезова от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките.

Според нея по време на априлския локдаун от предходната година хората са изпитали внезапно възприятие на неустановеност за своето бъдеще и неведение какво да чакат от утрешния си ден. Това по натурален път е довело доста двойки до решението да отсрочат основаването на потомство.

В главната си част обаче тези решения ще са единствено краткотрайни. „ Голяма част от ражданията са резултат от фамилно обмисляне. Ето за какво тези числа изобразяват по-скоро едно всеобщо отсрочване на основаването на дете за по-благоприятен предстоящ миг в сравнение с цялостен отвод от основаването му “, добавя експертът. Доц. Черкезова съпоставя сегашния срив с този от 1996-1997 година, провокиран от тогавашната внезапно разразила се икономическа рецесия, която по сходство на коронакризата е породила доста неустановеност в бъдещето.

Една от главните аргументи за намаляването на раждаемостта у нас през последното десетилетие е и намаляването на броя дами във фертилна възраст. Според доцент Черкезова даже и тоталният коефициент на плодовитост да се резервира, то той няма по какъв начин да компенсира намаляването на този брой дами. Ето за какво в дълготраен проект, без значение от това по кое време ще свърши пандемията, упованията са за продължение на наклонността за понижение при общия брой раждания годишно.

Това ще задълбочи и устойчивия тренд на увеличението на тежестта на популацията над 65-годишна възраст и намаляването на тази на това под 14-годишна.  „ Макар и с доста условности данните от родилните отделения могат да ни дадат някаква ориентировка за трендовете “, разяснява доцент Елица Димитрова от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките.

Според нея всевъзможни стресови обстановки в обществото бързо се отразяват на репродуктивното държание на популацията, като това се демонстрира под формата на отсрочване на раждането. „ Този развой нормално на по-късен стадий бива последван от компенсиране. Повечето отсрочили основаването на дете ще се насочат към реализиране на репродуктивните си проекти, когато се върне икономическата непоклатимост “, изяснява доцент Димитрова. Локдауните по света всеобщо са предиздвикали хората да отсрочат бебеправенето, заяви ББС.

Британската медия цитира проучвания, съгласно които Съединени американски щати са изправени пред най-големия спад на ражданията от един век, а в някои елементи на Европа спадът е още по-голям. През юни предходната година икономистите от Института Брукингс в Съединени американски щати пресметнаха, че ражданията в Съединени американски щати ще спаднат с 300 000 до половин милион. В същото време изследване сочи, че 50% от хората в Германия и Франция, които са възнамерявали да зачеват през 2020 година, ще го отсрочат. В Италия 37% от планиралите забременяване през 2020 година споделят, че са изоставили концепцията за дете въобще.

Доклад на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC) демонстрира 8% спад на ражданията през декември. Ранните данни от Италия допускат спад от 21,6% при започване на годината, а Испания регистрира най-ниската си раждаемост откогато води статистика. Девет месеца след началото на пандемията Франция, Корея, Тайван, Естония, Латвия и Литва също регистрират месечни данни за раждаемостта за декември или януари, които са най-ниските от повече от 20 години.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР