снимка: БТАЛошото време в Средиземно море и 4-метрови вълни блокираха

...
снимка: БТАЛошото време в Средиземно море и 4-метрови вълни блокираха
Коментари Харесай

16-часа битка с 4-метрови вълни: лошото време блокира кораба ни в испански води

снимка: Българска телеграфна агенция
Лошото време в Средиземно море и 4-метрови талази блокираха военният научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ в испански води. Плавателният съд пусна котва в Рокетас де Мар в залива на Алмерия към 01:00 часа централноевропейско време на 9 януари.

Отплаването от Картахета се забави с към 12 часа заради трудоемка активност по товарене и сапаниране. В рамките на 7 януари екипажът съумя да натовари цялата материална част, планувана за испанските полярни бази „ Хуан Карлос I “ и „ Дисепшън “, и да укрепи товара на борда, с цел да съблюдава условията за сигурност при превозване.

След като потегли корабът се бори близо 16 часа с пориви напразно до 25 метра в секунда и талази до 4 метра (6 бала по скалата на Бофорт), заяви Българска телеграфна агенция. Това принуди командира, кап. II сан Николай Данаилов, и офицерския състав на вахта да се свържат с Агенцията на НАТО за поддръжка (NSPA) за обезпечаването на сътрудник, който да посредничи за приемането на позволение за скорошно заставане на котва, според испанското законодателство.

От Картахена до стоянката край Рокетас де Мар плавателният съд измина разстояние от 90 морски благи със междинна скорост от към 5.5 възела.

Рокетас де Мар е община в испанската провинция Алмерия, самостоятелна област Андалусия. Местното население наброява близо 100 000 души. Рокетас де Мар е един от двата най-големи летни морски курорта в Андалусия, другият е Мохакар.

„ Св. св. Кирил и Методий “ е на историческо първо корабоплаване към о-в Ливингстън, с цел да подкрепи 31-ата българска антарктическа експедиция. Рейсът на кораба до българската антарктическа база на острова се чака да продължи към 40 дни. Той потегли от Варна на 27 декември.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР