Снимка: БГНЕС Столичният общински съвет (СОС) се очаква в четвъртък

...
Снимка: БГНЕС Столичният общински съвет (СОС) се очаква в четвъртък
Коментари Харесай

СОС пак посочва кой да замества арестуваната кметица на Младост


Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) се чака в четвъртък за повторно да уточни краткотрайно изпълняващ функционалностите на кмет на регион " Младост ", който да замести задържаната за рушвет и отстранена от служба от спецсъда предходната седмица кметица Десислава Иванчева.

Единият вид е първият избор на Иванчева и съвета Владимир Клисуров, който обаче подаде оставка. Ако съветниците още веднъж се спрат на него, общината на процедура ще остане без кмет до 8 юни, когато изтича предизвестието му за овакантяване.

Другите две благоприятни условия са зам.-кметът по строителството арх. Румен Русев, който обаче бе уволнен със заповед на Иванчева от ареста, или Петър Кърджилов, който тя назначи за собствен заместител на мястото на Русев.

Именно тази кадрова рокада костваше поста на Иванчева и задържаната дружно с нея нейна заместничка Биляна Петрова, защото спецсъдът при, че опцията да уволнява и санкционира дисциплинарно очевидци по делото ѝ от общината в действителност съставлява напън над тях. Докато СОС взема решение кой да замества арестуваната за корупция титулярка, апелативният спецсъд ще прегледа в четвъртък жалбите против отстраняването от служба на Иванчева и Петрова.

Въпреки че съгласно магистратите двете имат пълномощия да кадруват от ареста, до момента в който не са публично отстранени със правосъдно решение, съгласно ръководителя на СОС Елен Герджиков въпросните заповеди на Иванчева били оскъдни. По думите му след свикания от него юридически съвет промяната на Русев с Кърджилов можела да стане факт единствено с автограф на посочения от съвета Клисуров, който обаче е в оставка.

" Помолих двамата присъстващи представители на регион " Младост " – господин Клисуров и господин Кърджилов, и получих увещание и заричане от тях, че до края на работния ден аз ще получа лист с настоящите заместник-кметове в региона, законно назначени, дружно с документите, с които са били назначени – трудови контракти, заповеди и така нататък След което ще предложа на Общинския съвет от този лист да бъде определен краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на регион " Младост ", с цел да извърши Общинският съвет своето законово обвързване и да не оставя региона в административен вакуум ", изясни Герджиков.

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и някогашният кмет на " Младост " от ГЕРБ Петко Дюлгеров бяха задържани на 17 април с рушвет от 70 000 лв., за които прокуратурата твърди, че са предадени от строителния бизнесмен Александър Ваклин на Дюлгеров за кметицата. По делото обаче към този момент не е показано нито едно доказателство, че Иванчева персонално е поискала рушвета. Самата тя отхвърля обвиняванията и твърди, че е жертва на скрит план и белязаните пари са подхвърлени в колата ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР