Снимка: БГНЕС Обвинената за подкуп в особено големи размери кметица

...
Снимка: БГНЕС Обвинената за подкуп в особено големи размери кметица
Коментари Харесай

Марин Марковски: Иванчева е кадрувала от ареста, за да помогне на общината


Снимка: БГНЕС

Обвинената за рушвет в изключително огромни размери кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева е подписала заповед за назначението на представителя ѝ Петър Кърджилов за неин заместител на мястото на Румен Русев, с цел да помогне на общината.

Това се разбра от думите на юриста ѝ Марин Марковски в петък пред " Bulgaria On Air ".

" На процедура тя е подписала някакви документи, заповед за премахване и назначение, само че това е направено само за да помогне общината в " Младост " да не остане без кмет. Няма нищо тайнствено в това, прокуратурата прави спектакъл ", съобщи юристът ден откакто спецсъдът почете настояването на обвиняването да в профил Иванчева от служба.

Основният мотив на магистратите бе, че кметицата е уволнила досегашния си заместител Румен Русев, който дал показания в неин ущърб след ареста ѝ на 17 април. Това съгласно съда значи, че тя би могла да уволни или накаже всеки от останалите чиновници на общината, свидетелствали по делото, и по този начин да упражни напън върху тях.

" В цялата обстановка няма никаква драма и нищо неправилно, погрешно или рисково, което да е направила Десислава Иванчева. Съгласно закона тя не е отстранена от длъжността кмет, може да прави дейности, свързани с нейната работа ", разяснява още Марковски, макар че спецсъдът още в сряда уточни, че тя изцяло законно е подписала заповедите за уволнението на Русев и за назначението на Кърджилов.

Спецсъдът в профил от служба и заместничкат на Иванчева Биляна Петрова, въпреки тя да не е издавала никакви заповеди за кадруване в общината. Все отново магистратите решиха, че нейното премахване също е належащо, защото може да се възползва от пълномощията си в бъдеще и да заплаши с уволняване или наказване очевидци по делото.

" Това е един подъл ход на прокуратурата. Те споделят, че желаят отстраняването ѝ, тъй като с дейностите си от ареста влияе на очевидци. Това изрично не е по този начин, тъй като всички очевидци към този момент са дали показания. Тя няма потребност сътрудниците ѝ да я пазят, тъй като нея истината я пази ", съобщи юрист Марковски пред Нова телевизия.

Този мотив на отбраната бе коментиран от спецсъда, съгласно който събитието, че чиновниците в общината към този момент са дали показания, не анулира обстоятелството, че в случай че делото стигне до съда, те още веднъж ще би трябвало да свидетелстват.

Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и някогашният кмет на " Младост " от ГЕРБ Петко Дюлгеров са в ареста по обвиняване, че са взели рушвет в изключително огромни размери. Инвеститорът Александър Ваклин упрекна кметицата, че му е поискала 500 000 евро, 70 000 от които бяха открити у нея и Дюлгеров. Подкупът трябвало да накара Иванчева да придвижи позволение на предприемача за градеж.

Иванчева изрично отхвърля обвиняванията, потвърждавайки, че белязаните пари са били подхвърлени в колата ѝ. По мотив срещите си с Ваклин, тя изясни, че не е разговаряла с него отвън общината, а при диалозите им обсъждали план за детска площадка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР