Смятаните за загубени завинаги 130-годишни останки от кораба Атланта най-накрая

...
Смятаните за загубени завинаги 130-годишни останки от кораба Атланта най-накрая
Коментари Харесай

Откриха останките на изчезнал преди 130 години кораб

Смятаните за изгубени вечно 130-годишни остатъци от кораба Атланта най-сетне са открити на дъното на Горното езеро.

Разположено на 56 км от Диър Парк, Мичиган, "чудесно непокътнатото корабокрушение " се намира в мътните дълбочини на към 200 метра под повърхността на езерото, съгласно Great Lakes Shipwreck Historical Society (GLSHS).

GLSHS открива 52-метровата шхуна, откакто употребява сонар в партньорство с Marine Sonic Technology за картографиране на повече от 4 000 метра от площта на Горното езеро през лятото на 2021 година, оповестява CNN.

Носещ товар с въглища, Атланта потъва по време на стихия на 4 май 1891 година, до момента в който е теглен от парахода Wilhelm. Под напора на северозападния вятър се късат буксирът и платната на кораба, който е оставен на милостта на стихията.

Седемчленният екипаж гребе с часове в избавителната лодка, с цел да доближи Crisp Point. Тя обаче се прекатурва наоколо до брега и единствено двама съумяват да се спасят.

Изображенията на корабокрушението, направени от ROV (Remote Operated Vehicle), демонстрират останките от колело, тоалетни и счупени мачти.
View this post on Instagram
A post shared by T.W.R.D (@theweather_rewind)

Според Брус Лин, изпълнителен шеф на GLSHS, корабокрушенията, които могат да бъдат ясно разпознати след толкоз дълго време, са необичайност. Останките са изключително добре непокътнати с помощта на хладните води на езерото. „ Той е в действителност богато декориран и към момента хубав след 130 години на дъното на езерото “, споделя Лин в изказване.

Оцелелите описват, че и трите мачти са се счупили по време на бурята, а изображенията на корабокрушението поддържат тези изказвания. Непокътнато е дървеното табло, на което е изписано името на кораба, чийто генезис не е явен.

Вероятно останките от корабокрушението ще останат там, където се намират сега. Водолази мъчно ще доближат до сходна дълбочина, а GLSHS не разкрива точното му местонахождение сега.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР