Смятахме, че изфабрикуваният кокаинов скандал, свързан с победителите от Италия,

...
Смятахме, че изфабрикуваният кокаинов скандал, свързан с победителите от Италия,
Коментари Харесай

Руската песен не е руска?

Смятахме, че изфабрикуваният кокаинов скандал, обвързван с спечелилите от Италия, е най-голямата въпросителна след " Евровизия ", само че има една друга участничка, към която дебатите не престават и по всичко проличава, че елементарно няма да заглъхнат.

Става дума за осъществяването на Манижа Сангин, която показа Русия с песента Russian Woman и се класира на девето място. Авторите на мемета незабавно се пошегуваха с облеклото й: 

" Това е, когато на летището си облякъл всичките си облекла, с цел да избегнеш таксуването на екстра багаж. "

Но не визията на Манижа Сангин е това, което прикова вниманието на света към съветското присъединяване.

Феминистка, ЛГБТИ активистка, бежанка.

Не по този начин си представяме фаворитката на Русия, нали? Какво знаем за Манижа Сангин и за какво в страната на Путин не са спокойни след нейното присъединяване на финала на песенния конкурс на Европа? Руска ли е съветската ария?

Защо някои руснаци споделят: " Да върви да си показва Таджикистан ", други пък са срещу ЛГБТИ интензивността й? А в това време стотици дами от цялата страна са й изпращали части плат...

Роклята

29-годишната певица стартира осъществяването си в солидна пачуърк рокля, въодушевена от съветските кукли. Впечатляващият дизайн е изработен от части, които са изпратени от дами от цяла Русия. Идеята е по този начин да се показа разнообразието от етноси в страната.

Още по-невероятен беше моментът, в който роклята (с Манижа вътре в нея) стартира да се плъзга по сцената – по какъв начин направи това? Имаше ли скейтборд, прикрит изпод?



Манижа носеше роклята си на колела единствено през първите към 45 секунди от представянето си, преди да се появи в яркочервен гащеризон и маратонки и в действителност да внесе мощна сила на сцената, дружно със своя екип, облечен в златно. 

" Това е облекло на работеща жена. Не желаех да бъда прекомерно красива на сцената, желаех да презентирам точно работещите дами, по този начин наречените working class heroes, които работят крепко, с цел да бъдат сполучливи ", споделя певицата, представена от Russia Beyond.

Преходът сред натруфената рокля и ежедневното облекло символизира различката сред упованията каква би трябвало да бъде една жена и това каква е тя в действителност в действителността.

Националноста и активизма

Дебатът по въпроса дали Манижа Сангин може да се назова рускиня бързо набра скорост. Тя идва в страната като млада бежанка, когато фамилията й бяга от насилието на гражданската война в Таджикистан. Днес вече е високо оценена певица, която показа Русия във финала на " Евровизия 2021 ", а песента й се споделя " Рускиня ".

Сангин е и дипломат на благосклонност на Организация на обединените нации към организацията за бежанците и деятел против домашното принуждение.

" В моята кариера имаше моменти, когато хора, с които работя в музикалната промишленост, ме поучаваха да се съсредоточвам върху построяването на аудитория и печеленето на пари и да бъда деятел, само че по-късно.

Те считат, че обществената интензивност и изкуството са два разнообразни свята, които не могат да съществуват дружно. Но аз и моят екип не сме съгласни. Не споделяме, че всеки би трябвало да се държи по този метод, само че всеки актьор би трябвало да реши самичък за себе си по какъв начин да работи.

Майка ми, която е и мой продуцент, постоянно ме е подкрепяла. Тя споделя " в случай че искаш да приказваш за това, приказва за това! ".

Песента

Песента е написана на два езика – съветски и британски, а посланието е ясно – " съветско момиче, не се опасявай, ти си задоволително мощна! " Или не напълно? Какво още се крие в " Russian Woman "?

Руската част употребява някои стереотипни изречения, които преследват доста дами в Русия: " О, красавице, ти си над 30, къде са ти децата? " или " По принцип сте красива, само че би трябвало да отслабнете. "  

Текстът визира и тематиката за децата, които порастват без татко.

Манижа пее със пристрастеност рефрена на британски, който гласи: " Всяка рускиня би трябвало да знае, че е задоволително мощна, с цел да разбие стената! "

Според самата Манижа песента е саркастична и най-много се подиграва с обидните думи, които дамите получават за външния си тип и метода си на живот в патриархалното общество.

В края на песента Манижа се обърна към екрана зад себе си и пя заедно с повече от 100 съветски дами, които се присъединиха към нея посредством конферентна връзка. Сред тях се отличиха известни съветски блогърки, журналистки, политически активистки и основателки на благотворителни фондации, които съгласно певицата я въодушевяват, като се пробват да вършат света по-добро място всеки ден.

Свободата, която излъчват тези дами е била в основата на подбора, изработен от Манижа Сангин.

 
България на косъм от топ 10 на „ Евровизия “
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР